Data publicării:

Finlanda rămâne cea mai fericită țară din lume. Ungurii și norvegienii, mult mai triști decât finlandezii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Finlanda a fost cea mai fericită țară de pe Pământ în ultimii șase ani, potrivit World Happiness Survey.

Finlanda este în continuare pe primul loc în ceea ce privește fericirea, urmată de Danemarca și Islanda. Motivul pentru care finlandezii sunt mai fericiți decât ceilalți se rezumă la o serie de factori, inclusiv inegalitatea mai mică a veniturilor, sprijinul social ridicat, libertatea de a lua decizii și niveluri scăzute de corupție, conform Science Alert.

Finlanda are și alte atribute care pot ajuta oamenii să se simtă mai fericiți. Are un sistem de sănătate foarte descentralizat, finanțat din fonduri publice, și doar un sector de sănătate privat foarte mic. Acest lucru este mult mai eficient decât unele alternative utilizate în alte țări. Transportul public este fiabil și accesibil, iar aeroportul Helsinki este clasat ca cel mai bun din nordul Europei.

Cetățenii finlandezi, mult mai fericiți decât cei din alte țări

Finlanda, Norvegia și Ungaria raportează niveluri similare de inegalitate a veniturilor, dar oamenii din Finlanda sunt, în medie, mai fericiți. De ce se întâmplă asta?

Potrivit World Inequality Database, 1/10 din locuitorii Finlandei obțin o treime din toate veniturile din țară (33%). Acest lucru contrastează cu același grup care obține 36% din veniturile totale în Marea Britanie și 46% în SUA.

Aceste diferențe pot să nu pară mari, dar au un efect uriaș asupra fericirii generale, deoarece rămâne mult mai puțin pentru restul populației. Când un număr mic de oameni devin mult mai bogați, acest lucru generează teamă.

În 2021, un profesor de sociologie a sugerat că, pur și simplu, având așteptări mai rezonabile, oamenii din țările nordice păreau a fi mai fericiți. Cu toate acestea, asta nu poate explica de ce Finlanda este atât de diferită de Norvegia pe scara fericirii.

Este foarte probabil ca Finlanda să aibă școli mai echitabile, unde probabil educația este mai bună, indiferent de alegere, precum și o politică școlară mai echitabilă decât Norvegia care ar putea să conteze. La fel, Finlanda are o politică de locuire mai bună, cu o mare varietate de locuințe sociale și fără adăpost și un serviciu de sănătate cu timpi de așteptare care sunt mult mai mici.

Și Ungaria se descurcă mai greu în ceea ce privește indicele de fericire, în ciuda faptului că diferențele dintre veniturile primite de cetățeni sunt aproape similare cu cele din Finlanda. S-ar putea argumenta că acest lucru are de-a face cu politica divizată a țării. În 2022, Parlamentul European a sugerat că „Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină”.

Libertatea contează foarte mult pentru oameni, iar asta ar putea explica, de asemenea, de ce Turcia și India au niveluri mai scăzute de fericire raportat la nivelurile inegalităților economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel