Finanțe versus etică. Rinichii ar putea fi ”cumpărați” pentru transplant?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Rinichii umani sunt unul dintre cele mai transplantate organe, mii de oameni murind așteptând un astfel de transplant. 

Este ceva ce banii nu pot cumpăra? Poate că un răspuns ar fi sănătatea. Anual, la nivel global, mii de oameni mor din cauza faptului că nu primesc la timp un transplant de rinichi. Astfel a apărut întrebarea dacă rinichii umani nu ar trebui să fie de vânzare, fiind o sursă secundară prin care cei suferinzi ar putea fi salvați. 

Deși ideea de a vinde părți ale corpului poate repugna oamenilor, ridicând întrebări etice, altruismul donatorilor nu este suficient de foarte multe ori, scrie BBC

”Oamenii au doi rinichi, situați în partea posterioară a cavității toracice și arată mai mult sau mai puțin ca două boabe de fasole. Rinichii sunt organe care filtrează sângele de substanțe reziduale, filtrându-le în urină. Sunt extrem de importanți, iar dacă aceștia intră în insuficiență, în corp se vor aduna prea multe materiale reziduale, fiind o veste foarte proastă pentru restul organelor din corp”, a spus Frank Dor, chirurg consultant în transplanturi. 

Speranță de viață mai scurtă decât în cazul cancerului

Oamenii ai căror rinichi au cedat sunt ținuți în viață cu ajutorul dializei. 

”În general, pacienții care sunt supuși la dializă, au o speranță de viață mai scurtă decât pacienții bolnavi de anumite tipuri de cancer”, a mai spus Dor. 

Primul transplant de rinichi cu succes a avut loc în 1954, iar în prezent astfel de transplanturi sunt unele dintre cele mai simplu de realizat. Majoritatea organelor transplantate vin de la donatori decedați, iar cererea blochează de multe ori listele de așteptare. În Marea Britanie, dintre 3.500 de pacienți care așteaptă un transplant, 30% sunt pe listă de mai bine de doi ani, iar unul din 10 pacienți moare înainte de a avea șansa de a primi un transplant. În SUA, un nou nume apare pe lista de transplanturi la fiecare nouă minute. 

Donatorii voluntari ar putea fi răspunsul listelor lungi de așteptare

În unele cazuri, listele de așteptare sunt atât de lungi, încât unii bolnavi încearcă să găsească un donator compatibil în viață. 

”Mulți oameni încă nu știu că se poate dona câte un rinichi. Eliminarea unui singur rinichi nu ar trebui să afecteze speranța de viață a donatorului sau calitatea vieții. Un rinichi de la un donator în viață are o calitate mult mai bună, pentru că donatorul este testat și verificat pentru starea sa de sănătate, întrucât se așteaptă ca rinichiul să reziste de două ori mai mult în timp în corpul recipientului. 

În SUA și Marea Britanie regulile de donare sunt foarte stricte, organele putând veni doar de la prieteni, familie sau străini voluntari, dar orice prelevare se face în spiritul altruismului. 

Compensații pentru un rinichi

Sally Satel, un recipient al unui transplant de rinichi, este un avocat al transplanturilor venite pe baza unor beneficii primite de donator, nefiind vorba de bani cash sau transferuri de bani. Aceasta a primit un rinichi de la o rudă apropiată și s-a gândit la toți acei pacienți care nu au norocul ei. 

”Ideea este să le oferi oamenilor beneficii, cum ar fi scutirea de un împrumut, un voucher pentru plata studiilor universitare sau compensații la fondul de pensii”, a spus Satel. 

Cu toate acestea, ideea de a crea o piață pentru ”achiziționarea” de rinichi rămâne controversată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel