Data actualizării:
Data publicării:

Finanţări pentru tineri, printr-o nouă agenţie guvernamentală

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Antreprenoriat ţşi Implementarea Programelor pentru Tineri face obiectul unui memorandum discutat deja în Guvern.

Noua instituţie ar urma să preia gestionarea celor două componente din viitorul Program Operaţional Capital Uman destinate tinerilor care nu sunt angajaţi, nici în educatie sau training (NEET) şi va avea rolul de "administrator de gobal grant" pentru aceste linii de finanţare care însumează peste 600 milioane de euro în următorii 7 ani. De asemenea, noua agenţie va prelua oficiile teritoriale pentru IMM-uri şi Direcţia de programe din cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de afaceri, potrivit unui document obţinut de EurActiv.ro.

Agenţia ar urma să funcţioneze ca un parteneriat public-privat "prin implicarea patronatelor şi a sindicatelor, a organizaţiilor de tineret, liceelor, universităţilor, angajatorilor şi a comunităţilor locale, asigurând astfel o modalitate modernă de lucru în care toate părţile implicate să contribuie la atingerea obiectivului final: angajarea tinerilor." 

"Ca sursă de finanţare pentru înfiinţarea şi desfăşurarea activităţii Agenţiei [...] poate fi utilizată Axa Prioritara 4 - Modernizarea serviciului public de ocupare aferentă actualului cadru financiar 2007-2013 precum şi continuarea finanţării din Programul Capital Uman 2014-2020". 

Citeşte şi: Liviu Dragnea, locuințe de serviciu medici, armată, MAI și SRI: Vreau să realizăm locuințe pentru tineri medici în anul 2015


În motivaţia acestei decizii, iniţiatorii arată că pentru a putea implementa programul european destinat integrării tinerilor pe piaţa muncii trebuie rezolvate o serie de probleme precum: 

"- capacitatea administrativă insuficientă a Serviciului Public de Ocupare (SPO), prevăzut a fi principalul furnizor de servicii în cadrul garanţiei pentru tineret.

- lipsa unor activităţi suficiente de informare destinate tinerilor neînregistraţi (NEET), în special al tinerilor rromi.

- lipsa unei implicări reale a sectorului privat în stagii de ucenicie şi stagii de formare profesională".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel