Finanțare universități. Popa: Doar vă anunţ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Ministrul demisionar al Educaţiei, Valentin Popa, a declarat, cu prilejul deschiderii anului universitar la Iaşi, că există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte finanţarea universităţilor.

El a susţinut că statul plăteşte, în medie, 4.481 de lei pentru fiecare student, însă nivelul finanţării pentru fiecare universitate în parte diferă în funcţie de calitatea instituţiei academice.

"Finanţarea pe universităţi este, însă, puternic diferenţiată. Media naţională pe studentul echivalent unitar este, într-adevăr, de 4.481 lei, dar variaţia este între 5.046 lei per student echivalent unitar şi 3.792 lei per student echivalent unitar. Aşadar, un raport între cea mai bine finanţată universitate şi cea mai puţin finanţată universitate de 1,33.

Aceasta se datorează raportării universităţilor în vederea îndeplinirii criteriilor de calitate stabilite prin metodologia CNFIS. Nu este meritul meu, doar vă anunţ aceste informaţii, pentru că prea puţin se cunoaşte că în România universităţile sunt diferenţiate semnificativ la finanţare datorită calităţii", a afirmat ministrul.

În context, el a precizat că finanţarea pentru sistemul educaţional din România a crescut în 2018 cu aproximativ 25%, comparativ cu anul precedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel