Finalul pandemiei! Streinu-Cercel: Avem un semnal când se termină / video
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 03 mai 2022, 08:37
WhatsApp
 Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu-Cercel
Prof. dr. Adrian Steinu-Cercel a vorbit despre finalul pandemiei.

„Mai sunt vreo 35 de variante care sunt în observație. Sunt și de luat în considerare din punct de vedere a posibilei implicări în problema de sănătate publică, așa că, din acest punct de vedere, avem masă de lucru, însă până acum nu a ieșit vreuna în evidență ca să devină de interes major pentru sănătatea publică. De aceea, putem spune că, în momentul de față, singurele variante de care se mai face vorbire în circulație cu transmitere la nivel comunitar, sunt variantele Delta, în proporție de 10%, și Omicron, în proporție de 90%”, a spus Adrian Streinu-Cercel la „Academia de Sănătate”, emisiune moderată de Irinel Popescu la DCNews și DCMedical.

„De-a lungul istoriei, orice epidemie a avut un început, dar a avut și un sfârșit, până la urmă. Sperăm că și aceasta se va termina”, a intervenit Irinel Popescu, moderatorul emisiunii „Academia de Sănătate”.

„Avem un semnal când se termină, pentru că au început să apară celelalte virusuri din spate, adică au început să apară adenovirusuri, rinovirusuri. Au început să apară virusurile gripale. Deja, în fiecare zi, în camerele de gardă vin pacienți care au forme de gripă”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

„Opinia mea este că, în cazul Omicron, în cazul SARS-Cov-2, nu putem să vorbim de imunitate de turmă. Adică acea imunitate colectivă care era de așteptat să fie în jur de 70-80 la sută și să stopeze migrarea virusului nu se aplică și în acest caz. Acest virus ne-a demonstrat că ceea ce știam din epidemiologia clasică nu s-a prea regăsit în actualul context pandemic. Și atunci trebuie să schimbăm paradigma”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel la „Academia de Sănătate”.

„Avem instrumente de lucru”, a mai zis acesta în cadrul emisiunii, precizând: „Se vorbește despre o nouă variantă de vaccin care să includă și Omicron din punct de vedere structural și, atunci, lucrurile vor avea un parcurs asemănător cu infecția cu virusurile gripale!”

COVID-19, anatomia Omicron. Adrian Streinu-Cercel, la Academia de Sănătate: Cărțile nu s-au jucat încă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?