Finalul pandemiei și trei vaccinuri la care se lucrează și ar putea duce medicina la un alt nivel
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
„Tehnologia ARNm deschide drumuri noi în medicină. Eu unul zic că trăim cele mai bune vremuri, dincolo de pandemia asta care probabil pe la anul va fi stinsă”, precizează, joi, medicul și scriitorul Vasi Rădulescu. 

Medicul Vasi Rădulescu a făcut precizări despre trei vaccinuri la care se lucrează în prezent și ar putea duce medicina la un alt nivel.

„Primele vaccinuri ARNm din lume – vaccinurile COVID-19- au fost realizate în timp record în laborator, prin studii clinice de succes, aprobare și reglementare și se utilizează deja în lumea întreagă. Eficiența ridicată a protecției împotriva bolilor severe, siguranța observată în studiile clinice și viteza cu care au fost concepute vaccinurile sunt punctul de plecare pentru a transforma modul în care dezvoltăm vaccinurile în viitor.

Odată ce cercetătorii au creat tehnologia de fabricație a ARNm, ei pot produce ARNm împotriva oricărei ținte.

 

De asemenea, fabricarea vaccinurilor ARNm nu are nevoie de celule vii, ceea ce le face mai ușor de produs decât unele alte vaccinuri. Deci, vaccinurile cu ARNm ar putea fi utilizate potențial pentru a preveni o serie de boli, nu doar COVID-19.

1. Primul dintre ele este vaccinul împotriva malariei

2. Vaccinul antigripal

(...) Sfântul Graal este un vaccin universal împotriva gripei. Acest lucru ar proteja împotriva tuturor tulpinilor de virus (nu doar ceea ce prezice OMS) și, prin urmare, nu ar trebui să fie actualizat în fiecare an.

3. Vaccinul împotriva cancerului 

(...) Vaccinul împotriva hepatitei B previne unele tipuri de cancer la ficat, iar vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) previne cancerul de col uterin. Dar flexibilitatea vaccinurilor ARNm ne permite să ne gândim mai pe larg la combaterea cancerelor care nu sunt cauzate de virusuri. Unele tipuri de tumori au antigene sau proteine ​​care nu se găsesc în celulele normale. Dacă ne-am putea antrena sistemul imunitar pentru a identifica aceste antigene asociate tumorii, atunci celulele noastre imune ar putea ucide cancerul.

Vaccinurile împotriva cancerului pot fi direcționate către combinații specifice ale acestor antigene. BioNTech dezvoltă un astfel de vaccin ARNm care se arată promițătoare pentru persoanele cu melanom avansat. CureVac a dezvoltat unul pentru un tip specific de cancer pulmonar, cu rezultate din studiile clinice timpurii. Apoi, există promisiunea unor vaccinuri personalizate: dacă am putea concepe un vaccin individualizat, specific tumorii fiecărui pacient, am putea să-i instruim sistemul imunitar pentru a combate propriul cancer. Mai multe grupuri de cercetare și companii lucrează la acest lucru”, a scris Vasi Rădulescu pe drvasiradulescu.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel