Data publicării:
Finalizare proiect "POR/2019/3/3.1/A/SISTEME FOTOVOLTAICE/1/Regiunea Nord-Est cod SMIS 130552"
Administrația Fondului pentru Mediu, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului cu titlul ”POR/2019/3/3.1/A/SISTEME FOTOVOLTAICE/1/Regiunea Nord-Est”, Cod SMIS 130552, încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR Nord-Est) în calitate de Organism Intermediar pentru Regio - Programul Operațional Regional 2014-2020.
Proiectul estei implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de Investiții 3.1 Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor”, Operațiunea A – Clădiri Rezidențiale.
Obiectivul general al proiectului constă în creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, creșterea eficienței energetice, îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național.
Valoarea totală a proiectului pentru Regiunea Nord-Est este de 93.915.292,80 lei.
Rezultatele proiectului:
- Întărirea capacității de administrare la nivelul AFM=15 ENI (echivalent norme întregi); Creșterea numărului de capacități de producere a energiei din surse regenerabile=au fost create 4.399 capacități suplimentare.
- Creșterea numărului de capacități de producere a energiei din surse regnerabile astfel încât au fost create 4.399 disteme de panouri fotovoltaice. Indicatorul de realizare îl reprezintă numărul de uilizatori suplimentari de energie conectați la rețele inteligente, valoarea acestora la începutul implementării proiectului fiind zero, iar valoarea acestora la finalul implementării proiectului este de 4.399 utilizatori.
În cadrul proiectului, atât activitățile legate de realizarea investițiilor, cât și cele legate de finanțarea acestora vor fi realizate în concordanță cu principiile de dezvoltare durabilă, astfel:
- Investițiile care beneficiază de finanțare produc energie din surse regenerabile, ceea ce presupune eliminarea consumului de combustibili fosili și reducerea impactului asupra mediului;
- În cazul procedurilor și activităților realizate de AFM, direct sau în relația cu participanții în cadrul programului, se utilizează sursele alternative de transmitere a documentațiilor (în format electronic), eliminându-se în măsura în care este posibil, utilizarea formatului letric al acestora.
- Investițiile finanțate contribuie astfel în mod direct la reducerea impactului asupra mediului, prin producerea de energie electrică din surse regenerabile.
- Contractul de finanțare se derulează în perioada 28 august 2019 – 31 decembrie 2023, în cadrul acestuia fiind instalate 4.399 de sisteme de panouri fotovoltaice pentru Regiunea Nord Est.
Date de contact: Elena-Cristina LEHOVIDA – Manager de proiect
Tel. 021.317.02.87, E-mail: [email protected], Website: www.afm.ro
Investim în viitorul tău! Proiect cofinanțat din Fondul European
de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020
Link comunicat: afm-doc034_17468800.pdf
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News