Data publicării:

Fiica unei femei moarte pe secția ATI Covid din Aiud, declarații cutremurătoare. Greșeli repetate și informații contradictorii

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: alba24.ro
foto: alba24.ro

O femeie din Albă a cărei mamă, pacient COVID, a murit pe Secția ATI a Spitalului Municipal Aiud, a făcut mai multe acuzații cutremurătoare. 

Femeia acuză lipsa de comunicare a medicilor, personalul insuficient, apelarea la ”pile și relații” pentru a afla o schemă de tratament, schimbări rapide în starea de sănătate a mamei, informații contradictorii, un medic ATI care și-ar fi cerut scuze pentru că situația a scăpat de sub control sau chiar managerul unității care i-ar fi indicat un articol din Legea Agriculturii, conform alba24.ro

Femeia de 60 de ani a sunat la DSP pentru a-și afla rezultatul testului

Mama femeii avea 60 de ani, 1,50 înălțime și 70 de kilograme. Nu avea boli de sănătate, iar la  capitolul ”comorbidități” a fost specificat obezitate. Ea a fost programată la test, de către medicul de familie, după ce a acuzat simptome specifice COVID-19. A fost testată într-o zi de luni, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, iar rezultatul a venit vineri, fiind confirmată pozitiv. Confirmarea a venit doar pentru soțul femeii telefonic, iar ea a trebuit să se intereseze la DSP Alba, conform mărturiei fiicei. Femeia a ales să se trateze acasă, după ce, după lungi insistențe, medicul de familie i-a prescris un tratament, dar starea ei de sănătate s-a înrăutățit, așa că a sunat la 112. A ajuns la spital cu saturație 77%. După investigații, diagnosticul a fost COVID-19, formă medie spre severă și a fost transferată la Aiud, cu o întârziere de o zi, din lipsă de locuri. Fiica femeii a spus că după ce mama sa a fost dusă la ATI, a aflat informații despre aceasta doar prin ”pile și relații”. A aflat astfel că mama sa a fost conectată la oxigen. După două zile de când a fost conectată la oxigen, fiica și mama au vorbit la telefon, într-o zi de sâmbătă, când i s-a spus, de către medici, că starea mamei sale este mai bună, dar duminică, 7 martie, starea femeii s-a agravat. 

I s-ar fi indicat să afle o altă schemă de tratament, pe ”pile”

Medicul de gardă ar fi informat-o pe femeie, după ce starea mamei ei s-a înrăutățit, că este necesară schimbarea modalității de administrare a oxigenului. Exista varianta de cort de oxigen sau metoda CPAP. Femeia a răspuns la masca CPAP, o mască cu un debit foarte mare de oxigen. Luni, 8 martie, medicul de gardă a anunțat-o pe aparținătoare că trebuie să schimbe tratamentul în corticoterapie și că acesta ar putea efecte negative, precum hemoragie digestivă. Medicul i-ar fi spus fiice femeii, care lucrează în domeniul medical, dar la privat, că, dacă are cunoștințe pentru a afla o schemă de tratament, să apeleze la ele, prin urmare a sunat la un medic ATI de la ”Victor Babeș”, pe care l-a pus în legătură cu un medic ATI de la spitalul din Aiud, a mai relatat aceasta pentru alba24.ro.În acest fel, medicul de la ATI ar fi aflat schema de tratament de la ”Victor Babeș”, pe care a început să o administreze femeii. Marți și miercuri, după administrarea tratamentului, starea pacientei era staționară, stabilă, potrivit mărturiei femeii.

Medicul și-ar fi cerut scuze că situația a scăpat de sub control

Joi, 11 martie, starea pacientei s-a agravat, după cum spune femeia că a fost anunțată de către medicii de pe ATI. Ea acuză că pe timpul gărzii de joi spre vineri dimineața, oxigenul de pe masca SIPAP a fost redus. Vineri, 12 martie, medicul de pe ATI ar fi contactat-o prin video call WhatsApp, i-a arătat-o pe mama ei și și-ar fi cerut scuze că lucrurile au scăpat de sub control în noaptea de joi spre vineri, a mai susținut fiica pacientei. Femeia susține că medicul de gardă de vineri i-ar fi spus că a preluat-o pe mama sa în stare gravă, după garda din noaptea de joi spre vineri.

În jurul orei 15.00, femeia pornește alături de soț, din Timișoara spre Alba Iulia. În timp ce era pe drum, medicul de pe ATI o sună pe aceasta, îi spune că mama era semiconștientă, că saturația îi scade la 77%. Femeia a reușit să discute în jur de 10 minute cu mama sa, dar aceasta nu putea purta o conversație, ci doar să rostească câteva cuvinte, fiind foarte slăbită, nici ochii nu i-ar fi putut ține deschiși. În jurul orei 17.00-18.00, fiica pacientei află ca aceasta a fost intubată și sedată. Sâmbătă, 13 martie, starea acesteia era gravă, i s-a transmis că are insuficiență renală, datele fiind comunicate în jurul dimineții. În jurul orei 13.00, femeia a aflat contrariul, starea mamei era de fapt stabilă, saturația era de 98-99% și nu avea afectate organele.

Duminică, 14 martie, femeia a fot anunțată că, deși starea era stabilă, acesta avea șanse mici de supraviețuire, a mai specificat aparținătoarea pacientei. Luni, 15 martie, fiica pacientei a fost anunțată că starea mamei era stabilă, tensiunea era în parametri normali. Marți, 16 martie, fiica a fost anunțată că mama ei a murit la ora 6.20.

După moartea mamei, a aflat că a fost testată negativ COVID cu două zile înainte

A fost anunțată ulterior că duminică (14 martie), fusese testată pentru COVID, iar rezultatul a fost negativ și că poate fi înmormântată creștinește.

Familia a mers la Aiud pentru a ridica trupul neînsuflețit al femeii de 60 de ani. Au intrat în spital, pe secția ATI, în zona în care sunt tratați pacienții COVID, doar cu o mască de protecție pe față, fără a fi echipați corespunzător, fără a primi măcar o mască din partea spitalului, cu masca personală, mai susține femeia.

Greșeli repetate pe actele de deces și declarații contradictorii

Asistentele i-au eliberat certificatul constatator, dar care avea trecute datele greșit. Mai exact, localitatea de origine era trecută ”comuna Aiud”, în loc de Alba Iulia, a mai precizat femeia.

Au mers la morga spitalului la fel, fără nici un echipament de protecție, și-au identificat mama și au fost nevoiți să meargă la primărie pentru certificatul de deces.

La Primăria Aiud, funcționarii au constatat că certificatul era completat greșit de asistentele de pe ATI. Aceștia au mers iar la spital, echipați doar cu o mască, pentru un certificat nou, apoi din nou la primărie.

Motivul pentru care DSP Alba i-a interzis femeii să își înmormânteze mama după rit creștin, deși avea un test negativ pentru COVID, ar fi fost acela că nu avea două teste negative în 48 de ore, mai spune aceasta.

Așa că au înmormântat-o după regulile COVID.

Fiica femeii decedate a cerut efectuarea unei autopsii, dar acest lucru nu a fost posibil. Când a întrebat care este motivul, managerul spitalului i-ar fi indicat acesteia un articol din Legea Agriculturii, susține femeia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel