Data publicării:

Fermierii germani au blocat Poarta Branderburg din Berlin. ”Compromisurile” făcute de Guvernul Scholz, insuficiente pentru protestatari

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Captura video Twitter @ Lexa
FOTO: Captura video Twitter @ Lexa
Poarta Branderburg din Berlin este blocată de mii de vehicule și 10.000 de persoane, în protestul fermierilor germani.

Mii de tractoare și camioane, precum și aproximativ 10.000 de persoane au blocat, luni, bulevardul care duce la Poarta Branderburg din Berlin, după o săptămână de proteste împotriva impozitelor mai mari pentru agricultori, un ”focar” de furie antiguvernamentală, relatează Reuters.

Vehiculele au venit din toată țara, au parcat unul în spatele altuia, de-a lungul traseului, iar mulțimile de fermieri au fluturat steaguri germane și au afișat bannere cu sloganuri precum ”Fără fermieri, nu există viitor”.

Presiune asupra coaliției lui Scholz

Protestele fermierilor germani au sporit presiunea asupra coaliției cancelarului Olaf Scholz, care încearcă să rezolve problemele bugetare, dar și să țină în frâu grupurile de dreapta.

Altfel, duminică seară, poliția a avertizat că bulevardul era deja plin și a cerut protestatarilor să se adune în alte locuri, inclusiv lângă Stadionul Olimpic, aflat în cartierul Charlottenburg, din vestul Berlinului.

Protestele din Germania au luat amploare ca răspuns la decizia guvernului de a elimina treptat o scutire de impozit pentru motorina folosită de utilajele agricole, în timp ce încearcă să echilibreze bugetul pentru 2024 după ce o decizie a Curții Constituționale din Germania, dată în noiembrie, a dat peste cap planurile guvernului la capitolul ”cheltuieli”.

De altfel, confruntat cu o reacție violentă din partea fermierilor, inclusiv blocarea feribotului pe care se afla ministrul Economiei, guvernul a acceptat deja să nu elimine o reducere de taxe pentru vehiculele agricole noi și să eșaloneze eliminarea subvenției pentru motorina agricolă pe mai mulți ani.

În ciuda acestor măsuri, fermierii, cu sprijinul vocal al conservatorilor din opoziție și al extremei drepte, susțin că acest lucru nu este suficient.

”Fără stabilitate în mediul rural, fără agricultură, țara noastră nu are niciun viitor. De aceea suntem pregătiți să ieșim în stradă”, a declarat președintele Uniunii Fermierilor, Joachim Rukwied, de pe o scenă amplasată în fața Porții Branderburg, într-un frig năpraznic.

De asemenea, acesta a ținut să îi mulțumească lui Christian Lindner, ministrul de Finanțe, aflat și el pe scenă, pentru participarea la mitingul fermierilor.

Guvernul a adoptat un ton conciliant pe fondul îngrijorărilor că dezbaterea politică se radicalizează și că demonstrațiile ar putea deveni violente.

”Am respect pentru fiecare politician care este pregătit să vină la noi”, a spus Rukwied, deși unii din mulțime au putut fi auziți râzând. Liderii demonstrațiilor se vor întâlni mai târziu cu liderii partidelor din coaliție pentru discuții.

Partidele aflate la guvernare sunt în dezacord cu privire la modul cel mai bun de a satisface cererile fermierilor. Ministrul agriculturii, Cem Ozdemir, un ecologist, a sugerat recompense financiare pentru creșterea animalelor în condiții umane, în timp ce unii social-democrați doresc să ofere prețuri mai mari la produse, iar Partidul Liber-Democrat al lui Lindner dorește să reducă cheltuielile administrative generale.

”Un compromis bun”

Principalul bulevard de vest-est al Berlinului și mai multe linii de autobuz și tramvai au fost închise pentru protest. Aproximativ 1.300 de polițiști au patrulat în timpul demonstrației, a declarat poliția.

Tulburările provocate de proteste și grevele din trenuri de săptămâna trecută au afectat partidele din coaliție în sondaje și au propulsat partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania pe noi culmi.

Într-un podcast video de sâmbătă, Scholz a declarat că guvernul a ascultat cererile fermierilor și a făcut un compromis. ”Am luat la cunoștință argumentele fermierilor și ne-am revizuit propunerile. Un compromis bun”, a spus el.

Citește și: Furie în Germania! Agricultorii au blocat feribotul pe care se află ministrul Economiei/ video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel