Data publicării:

Fermierii europeni se revoltă împotriva birocrației și a restricțiilor de mediu

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: REUTERS / Yves Herman
Foto: REUTERS / Yves Herman
Fermierii europeni protestează de luni de zile împotriva a ceea ce ei consideră a fi birocrație excesivă și restricții de mediu impuse de Bruxelles. În curând, aceștia vor avea și mai multe formulare de completat.

Începând cu luna ianuarie, conform noilor reglementări UE, fermierii europeni vor fi obligați să dovedească faptul că animalele lor nu au păscut pe terenuri care au fost defrișate. De asemenea, vor trebui să se asigure că nu folosesc furaje care conțin soia sau ulei de palmier provenite din zone defrișate, relatează POLITICO.

Noua lege, care face parte din Pactul Ecologic European, are scopul de a reduce importurile europene de produse legate de defrișare și de a sprijini conservarea pădurilor în calitate de absorbante de carbon.

Însă fermierii europeni pun din ce în ce mai mult la îndoială aplicarea acestor reguli în cazul lor, în condițiile în care cea mai mare parte a defrișărilor din lume au loc în afara blocului comunitar. Mai multe grupuri de fermieri se aliază acum cu industria alimentară pentru a face presiuni în vederea întârzierilor și excepțiilor de la aceste norme, care au fost deja finalizate și aprobate la nivel instituțional în UE.

Succese anterioare în acțiunile de lobby ale fermierilor care au determinat Bruxelles-ul să mai dilueze normele privind pesticidele și subvențiile agricole ar putea reprezenta un semn că și normele UE împotriva defrișărilor s-ar putea să aibă probleme. De altfel, săptămâna trecută, 20 de țări au susținut apelul Ministrului Austriac al Agriculturii, Norbert Totschnig (de la Partidul Popular Austriac, de centru-dreapta) de a suspenda temporar și revizui legislația.

„Nu ne permitem”

Elisabeth Hidén, care crește vaci împreună cu soțul ei în sudul Suediei, este îngrijorată de faptul că nu își va mai putea vinde carnea după intrarea în vigoare a normelor UE. Ea explică faptul că fermierii suedezi au fost încurajați în anii 90' să planteze copaci pentru eforturile guvernamentale de menținere a pădurilor și dezvoltarea bioeconomiei. Acum însă, unii fermieri taie acești copaci pentru a face din nou pășune sau teren arabil sau îi vând din motive economice. Hidén se teme că noile reglementări ar putea considera tăierea copacilor de pe propriul teren drept defrișare blocându-le astfel accesul la piața europeană.

Temerile lui Hidén sunt împărtășite și de alți fermieri. Anul trecut, Finlanda a avertizat fermierii din industria cărnii de vită și a laptelui să reconsidere sau amâne proiecte de expansiune dacă presupun tăierea copacilor, considerând că le-ar putea afecta afacerile. Hidén consideră că UE ar trebui mai întâi să vizeze doar importurile care provin din zone defrișate iar mai apoi să se uite „poate mai târziu și în interiorul UE”. Fermierii ar fi devastați economic, avertizează ea, dacă produsele lor nu vor mai avea căutare pe piața europeană.

„Nu putem să creștem vacile, să le hrănim cu iarbă de pe terenul respectiv și apoi să nu le vindem carnea” spune ea. „Nu ne permitem”.

Industriile agricolă, forestieră și alimentară au preluat de asemenea aceste preocupări. Mai multe companii și grupuri de lobby, printre care și puternicul grup Copa-Cogeca au semnalat Comisiei Europene și guvernelor riscul de perturbare gravă a lanțurilor de aprovizionare, cu efecte economice negative nedorite.

În contextul apropierii alegerilor europarlamentare din iunie, presiunile acestor grupuri ar putea influența guvernele, care încearcă să evite înmulțirea protestelor fermierilor. Se pare că aceștia au găsit aliați chiar la nivelul miniștrilor agriculturii din UE. Austria, Finlanda, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia au semnat o declarație comună, argumentând că legea ar afecta dezvoltarea agriculturii organice și ar introduce restricții inutile pentru folosirea terenurilor agricole.

Industria alimentelor bio a respins aceste argumente, considerându-le doar un pretext pentru a slăbi legile de protecție a mediului.

Fără griji

Activiștii de mediu insistă că îngrijorările fermierilor sunt exagerate și că respectarea noilor reguli va necesita foarte puțină muncă în plus. Anke Schulmeister-Oldenhove, de la WWF afirmă că legislația „nu vrea să fie o povară, dar trebuie să fie și credibilă”. Fermierii europeni vor trebui, de exemplu, să furnizeze coordonate geografice ale terenurilor unde își cresc animalele pentru a demonstra că nu provin din zone defrișate.

Referitor la furaje, activiștii de mediu precizează că fermierii UE „nu trebuie să facă nimic”, responsabilitatea revenind importatorilor de soia și cereale care trebuie să demonstreze că mărfurile lor nu provin din zone defrișate. Există însă și păreri divergente, care semnalează lipsa de claritate a normelor europene.

Comisia Europeană rezistă, pentru moment, apelurilor de amânare a implementării legii.

Amânarea legislației după intrarea în vigoare ar trimite „un semnal foarte periculos” avertizează Schulmeister-Oldenhove, „nu doar cu costuri pentru mediu, ci și pentru credibilitatea UE”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel