Data actualizării:
Data publicării:

Fermier din Bărăgan, despre producția de sămânță de floarea-soarelui: Nu putem controla dăunătorii. Ce facem de la anul?

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Nina Gheorghiţă, fermier din Bărăgan, avertizează că cei care cultivă sămânţă de floarea soarelui au o problemă cu dăunătorii şi spune că fermierii se tem să mai continue producţia. 

Până la începutul acestui an, autorizarea temporară de urgență pentru folosirea tratamentelor cu neonicotinoide, era acordată fermierilor români doar pentru culturile de porumb și sfeclă de zahăr AGROINTEL.

"Profit de această ocazie sa medităm cu toții la ceea ce vom face începând cu anul viitor, pentru că vreau să vă spun că în zona Mării Negre se găsesc cele mai bune condiții pentru cultura de floarea-soarelui, dar în același timp avem si cea mai mare presiune pe dăunători de sol pe care nu îi întâlnim în alte zone ale lumii", a declarat Nina Gheorghiţă la finalul întâlnirii cu ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

CITEŞTE ŞI România produce un sfert din cantitatea de floarea-soarelui din UE. Cererea este în creştere

"Fermierii nu mai au curaj să cultive fără să aibă siguranța că sămânța va răsări"

"Acești dăunători de sol nu îi putem controla, iar companiile care produc pesticide nu au molecule care să poată să protejeze sămânța in pământ. Ce facem de la anul încolo, dacă nu vom mai primi această derogare la neonicotinoide? Ar trebui să îi mulțumim ministrului Chesnoiu că și-a asumat după 2 ani de zile să-și susțină cauza la nivelul Uniunii Europene, și să convingă ca să se accepte să putem trata anul acesta semințele de floarea soarelui și să putem proteja culturile,pentru că fermierii nu mai au curaj să cultive fără să aibă siguranța că sămânța va răsări", declară Nina Gheorghiță

Cererea pentru autorizarea tratamentului cu neonicotinoide a aparținut Alianței pentru Agricultură și Cooperare. Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor – CNOPPP a analizat solicitarea Alianței și a respins din punct de vedere tehnic acordarea unei autorizații de urgență. O opoziție similară a venit și de la Mediu, dar și de la Sănătate, aceste avize având caracter consultativ.

Cunoscând problemele reale ale agriculturii românești, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu și-a asumat emiterea derogării, potrivit Agrointel.

CITEŞTE ŞI Ce şanse are România să suplinească din exporturile de ulei ale Ucrainei. Vestul a introdus rația la ulei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel