Ferestrele care ajută la reglarea nivelului hormonal
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ferestre
ferestre

 Majoritatea oamenilor sunt conştienţi de importanta influenţă pe care o are asupra lor lumina solară care reglementează ciclurile de somn şi de veghe, informează Cu toate acestea, în ţările cu o climă rece sau în perioadele de iarnă, multe persoane sunt private de beneficiile aduse de soare. Din ce în ce mai mult, sticla din care sunt realizate ferestrele nu permit trecerea razelor care joacă un rol important în ceasul nostru biologic.

Experţii spun că lipsa expunerii la razele solare poate crea probleme de sănătate, mai precis insomnie, din cauza unui dezechilibru hormonal. Acesta este motivul pentru care cercetătorii germani de la Institutul Fraunhofer au realizat o sticlă pentru ferestre care contribuie la restabilirea echilibrului hormonal (cum e melatonina), care influenţează ciclurile de somn.

Geamul are un strat special care permite transferul luminii solare, mai ales a razelor albastre. Potrivit cercetătorilor de la Fraunhofer, expunerea redusă la razele de lumină albastră augmentează nivelul de melatonină. Excesul acestui hormon poate duce la depresie şi alte probleme psihologice. Din această cauză, multe persoane suferă de aşa numita "depresie de iarnă".

Inventatorul noii ferestre, Walther Glaubitt, a declarat pentru BBC Mundo: „am pus un strat subţire de dioxid de siliciu pe suprafaţa ferestrei, astfel încât aceasta devine antireflexă, lăsând să treacă lumina albastră prin ea. Datorită acestui strat, lumina trece fără niciun impediment, astfel încât dă impresia de fereastră deschisă.”

Sticla va începe să fie comercializată de compania germano-austriacă uniGlas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel