Data publicării:

Fenomen rar în Marea Neagră. Se întâmplă pentru prima dată după 40 de ani

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vom putea observa un fenomen rar în Marea Neagră, care a mai avut loc în urmă cu 40 de ani.

Specialiștii au emis un avertisment cu privire la un eveniment neobișnuit care va avea loc în Marea Neagră, ce nu s-a mai produs de 40 de ani.

Meteorologii au explicat că în această perioadă a lunii octombrie vom experimenta temperaturi mai ridicate decât de obicei, cu unele zone înregistrând chiar și temperaturi ce depășesc 30 de grade Celsius, scrie Antena3.ro.

Un ciclon cvasi-tropical

Acest fenomen rar din Marea Neagră este însoțit de ceea ce experții numesc un ciclon cvasi-tropical, care aduce cu sine o perioadă de toamnă neobișnuit de călduroasă în zonă. Acest eveniment meteorologic a mai avut loc acum 40 de ani. Mai exact, temperatura apei mării se va menține la un minim de 21-22 de grade Celsius, în timp ce temperatura aerului va ajunge la cel puțin 27 de grade Celsius.

"Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023 n.r) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade", a afirmat Răzvan Mateescu, specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" din Constanța.

Potrivit specialiștilor s-a mai întâmplat în 1983. Atunci, în luna octombrie, la malul Mării Negre erau resimțite peste 26 de grade Celsius în atmosferă, iar la nivelul mării, temperatura era cu mult peste media normală pentru acea perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel