Femeile vegetariene sunt „mai predispuse să-și fractureze șoldurile”, arată un studiu
Femeile care aderă la o dietă vegetariană au mai multe șanse să-și fractureze șoldurile, a descoperit un nou studiu.
Studiul a descoperit că riscul de fractură de șold crește cu o treime (33%) în cazul femeilor vegetariene, în comparație cu cele care mănâncă carne.
Cercetătorii au spus că un posibil motiv pentru acest lucru ar putea fi faptul că vegetarienii „au adesea un aport mai mic de nutrienți care să consolideze sănătatea oaselor și a mușchilor”.
Studiul la scară largă, care a fost publicat în jurnalul BMC Medicine, a analizat 26.000 de femei din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 35 și 69 de ani și a evaluat riscul de fractură de șold în rândul vegetarienilor, pescatarienilor și consumatorilor ocazionali, în comparație cu femeile care mănâncă carne în mod regulat.
Experții de la Universitatea din Leeds au evaluat datele din studiul UK Women’s Cohort, care urmărește grupul de femei de-a lungul timpului pentru a evalua legăturile dintre dietă și sănătate.
Din grup, peste un sfert (28%) sunt vegetarieni, în timp ce unu la sută sunt vegani.
Pe o perioadă de 20 de ani, cercetătorii au descoperit că au existat 822 de fracturi de șold în rândul femeilor, iar riscul crescut de fractură de șold a fost găsit doar în rândul celor care erau vegetarieni.
„Studiul nostru evidențiază potențialele preocupări cu privire la riscul de fractură de șold la femeile vegetariene”, a spus autorul principal James Webster.
„Cu toate acestea, nu îi avertizează pe oameni să renunțe la dietele vegetariene – ca și în orice dietă, este important să înțelegem circumstanțele personale și ce nutrienți sunt necesari pentru un stil de viață sănătos echilibrat.”
El a adăugat: „Dietele vegetariene au adesea un aport mai mic de nutrienți care consolidează sănătatea oaselor și a mușchilor. Aceste tipuri de nutrienți sunt în general mai abundente în carne și alte produse de origine animală decât în plante, cum ar fi proteinele, calciul și alți micronutrienți.
„Aportul scăzut al acestor nutrienți poate duce la scăderea densității minerale osoase și a masei musculare, ceea ce vă poate face mai susceptibil la riscul de fractură de șold.”
Profesorul coautor Janet Cade a adăugat: „Fractura de șold este o problemă de sănătate globală, cu costuri economice ridicate, care provoacă pierderea independenței, reduce calitatea vieții și crește riscul altor probleme de sănătate.
„Acest studiu este un pas important în înțelegerea riscurilor potențiale pe care dietele pe bază de plante ar putea prezenta pe termen lung.”
Cercetătorii au spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua dacă ar putea exista rezultate similare găsite în rândul bărbaților.
Dieta vegetariană, periculoasă pentru copii
Dacă vă întrebați cum ar putea fi copilul dumneavoastră afectat de dietă vegetariană, aflați că un nou studiu oferă câțiva factori de luat în considerare. 9.000 de copii cu vârste între șase luni și opt ani, din mai multe țări ale lumii, au participat la un studiu făcut de medicii pediatri, care le-au urmărit, timp mai mulți ani, creșterea în funcție de dieta alimentară, cu sau fără carne, scrie CNN.
Rezultatele, publicate în revista ”Pediatrics” au arătat că micuții care urmau o dietă vegetariană și copiii care mâncau carne erau similari în ceea ce privește creșterea, înălțimea și măsurile nutriționale, dar copiii vegetarieni aveau șanse mai mari de a fi subponderali.
”În ultimii 20 de ani, am observat o popularitate tot mai mare a dietelor pe bază de plante și un mediu alimentar în schimbare, cu mai mult acces la alternative pe bază de plante, totuși nu am văzut cercetările privind rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete vegetariene în Canada.” a declarat dr. Jonathon Maguire, autorul principal al studiului si medic pediatru la Spitalul St. Michael's Unity Health Toronto, într-un comunicat de presa.
La începutul studiului, 248 de copii (inclusiv 25 de vegani) erau vegetarieni, iar alți 338 de copii deveniseră vegetarieni cândva mai târziu în timpul studiului. Copiii au fost urmăriți în medie timp de aproape trei ani. Nu au existat diferențe semnificative între copiii vegetarieni și cei nevegetarieni în ceea ce privește IMC standard, înălțime, nivelurile de feritine serice și nivelurile de vitamina D. Cu toate acestea, copiii vegetarieni erau aproape de două ori mai predispuși să fie subponderali decât copiii nevegetarieni. A fi subponderal poate fi un semn de malnutriție și poate indica faptul că dieta cuiva nu este suficientă pentru a susține o creștere adecvată, potrivit comunicatului de presă al studiului.
Studiile cu perioade mai lungi de urmărire și informații despre motivațiile pentru a mânca vegetarian - cum ar fi statutul socioeconomic - ar fi de asemenea utile pentru înțelegerea legăturilor dintre dezvoltarea copiilor și vegetarianism, au spus autorii. Descoperirile evidențiază ”nevoia unei planificări dietetice atente pentru copiii subponderali atunci când iau în considerare diete vegetariene”, a spus Maguire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News