Femeile însărcinate pot afla dacă au diabet în funcţie de cât de mare e bebeluşul la naştere. Dr Herghelegiu, SANADOR: Poate fi un indicator
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Vidal Balielo Jr, Pexels
Fotografie de la Vidal Balielo Jr, Pexels
Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie, a vorbit despre diabetul gestaţional şi despre cum acesta poate fi depistat în funcţie de dimensiunea bebeluşului. 

"Părinţii trebuie să înţeleagă că nu toţi copiii sunt la fel. Dacă este un copil mai mic sau unul e mai mare, nu înseamnă că există o problemă. La naştere, un copil de 2500 g poate fi la fel de sănătos ca unul de 4000 g. Nu înseamnă că dacă un copil este mai mare e mai sănătos, sau dacă e mai mic are o problemă", a declarat dr Cătălin Herghelegiu. 

"Dar la copiii mai zdraveni s-ar impune un test de glicemie, nu? Pentru că ne putem gândi la un diabet în cazul mamei", a intervenit Val Vâlcu. 

"Da, diabetul gestaţional e o afecţiune care devine din ce în ce mai frecventă. Se poate face testul de toleranţă la glucoză, dar avem şi semne ecografice, cum ar fi prezenţa lichidului amniotic în exces. Un copil care creşte în dimensiuni mai mult decât ar trebui, în raport cu vârsta sa gestaţională, poate fi un indicator. De asta trebuie să datăm corect sarcina, ca să avem un punct de referinţă", a mai explicat specialistul. 

Sanador

Alte informaţii pe care le oferă ecografia în sarcina 

"Mai sunt morfologiile de trimestrul 2 şi 3. Ele se aseamănă şi se fac în săptămânile 21-23, respectiv 30-32. Aceste două ecografii se axează în principal pe dezvoltarea structurală a fătului şi pe organo-geneză. Deşi organele fetale se formează din primul trimestru de sarcină, acestea se pot evalua mai bine ecografic în trimestrul 2 şi 3, pentru că fătul este mai mare şi sunt mai bine vizualizabile. 

Sunt o serie de semne ecografice sau imagini standard care sunt recomandat să fie obţinute. Efectuăm un screening pentru anomalii structurale majore, care au un impact asupra sănătăţii viitorului copil şi care se pot detecta intrauterin. 

De asemenea, se recomandă efectuarea a cel puţin aceste două evaluări ecografice, deoarece unele malformaţii pot apărea pe parcursul sarcinii, cum ar fi îngustarea aortei, care apare către finalul trimestrului 3 de sarcină şi care poate pune probleme după naştere. Este mereu bine să se ştie dacă există malformaţii înainte de naştere, deoarece gravida se poate duce către un centru care dispune de echipamente de intervenţii", a concluzionat dr. Herghelegiu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel