FEMEIA care UIMEȘTE o lume întreagă. POVESTEA ei face înconjurul ȚĂRII
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Satul tradițional păstrează încă meșteșuguri vechi de mii de ani. În comuna Amărăști din județul Vâlcea, o femeie duce tradiția de familie mai departe, într-un meșteșug abandonat chiar și de bărbați. 

Deși are 78 de ani se ține încă bine. Toți sătenii o cunosc drept Leana Fierarul, pentru că după cum se poate deduce, are una din ocupațiile străvechi: este fierarul satului. Ocupația sa face înconjurul regiunii, pentru că meșteșugul în sine nu cere numai îndemânare și o cunoaștere precisă, ci și forța unui bărbat. 

Meșteșugul este unul de familie: străbunicii Leanei făceau potcoave pentru caii celebrelor personaje ale zonei: haiducii.  Vechiul atelier de fierărit era construit la doar câțiva metri de cel în care își desfășoară acum acum activitatea. Nici cel în care lucrează acum nu este chiar actual: are  o vechime de aproximativ 60 de ani. 

 (oar_w460)

 Tanti Leana ne întâmpină îmbrăcată într-o ie cu motive populare și ne pupă pe toți. În atelierul său de fierărit se poate meșteri" absolut orice: potcoave pentru cai, pentru vaci, lanțuri și alte diverse utile prin gospodărie din fier. Are și un mare regret: de aproape 7 ani i s-a stricat și singura invenție modernă cu care și-a "dotat" atelierul: un aparat de sudură. 

(oar_w460)

Alături de fiica ei

Nu lucrează singură, ci alături de fiica ei,  în vârstă de 48 de ani.  Atelierul se află într-o anexă a gospodăriei, iar structura este aceeași de sute de ani. Elementul spectaculos este de departe foaleul cu care aprinde focul necesar pentru prelucratul fierului.

(oar_w460)

 

Imediat începe să lucreze la o potcoavă pentru o vacă. Aflăm că este diferită față de potcoava pentru cal, pentru că are o dimensiune mai mică și formă diferită. Pe rând, alături de fiica ei, lovesc puternic forma brută a potcoavei pentru a începe să îi dea forma dorită. "Operațiunea" durează și pentru alungarea monotoniei, Leana Fierarul cântă diverse piese populare. După diverse lovituri aplicate și alte "tratamente", potcoava este gata. Într-adevăr, fierăritul nu este pentru oricine, cu atât mai puțin pentru o femeie, însă fierarul nostru" ne uimește cu forța cu care să ducă meseria străveche mai departe. 

(oar_w460)

Din păcate însă, nepoții fierarului inedit nu par atât de interesați de acest meșteșug. Cu toate acestea, cele două femei speră să îi convingă să continue tradiția. 

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel