Data actualizării:
Data publicării:

Federația Americană de Gimnastică, dezamăgită, se ”agață” de medalia de bronz care îi revine Anei Bărbosu: Vom continua să urmărim toate căile posibile

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Federația Americană de Gimnastică nu se lasă ”bătută” și va continua lupta pentru a-și menține medalia de bronz obținută de Jordan Chiles în finala de la sol de la JO 2024.

Federația Americană de Gimnastică (USA Gymnastics) s-a arătat dezamăgită de decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a respins solicitarea americanilor de a redeschide cazul finalei de la sol de la Jocurile Olimpice 2024, fapt ce i-ar atribui medalia de bronz gimnastei Ana Maria Bărbosu.

Mai mult decât atât, Federația Americană de Gimnastică a transmis că își va căuta dreptatea, inclusiv la Tribunalul Federal Elveția, fiind convinsă că medalia îi aparține lui Jordan Chiles, care după contestația a primit nota 13.766, în timp ce Ana Maria Bărbosu obținuse nota 13.700, la egalitate de Sabrina Voinea.

FOTO: captură USA Gymnastics @X

”USA Gymnastics a fost notificată luni de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) că regulile lor nu permit ca o hotărâre arbitrală să fie reconsiderată chiar și atunci când sunt prezentate noi dovezi concludente.

Suntem profund dezamăgiți de această notificare și vom continua să urmărim toate căile posibile și procesul de apel, inclusiv la Tribunalul Federal Elvețian, pentru a asigura un punctaj corect, clasamentul și medalia pentru Jordan”, au transmis reprezentanții Federației Americane de Gimnastică într-o postare făcută pe platforma X.

A fost foarte multă nemulțumire și în rândul internauților, care au afirmat că decizia luată de TAS este una rasistă, având în vedere că podiumul după finala de la sol a fost, în premieră, format din sportive de culoare: Rebeca Andrade (Brazilia), Simone Biles (SUA) și Jordan Chiles (SUA), dar și că ”miroase” a corupție la nivel înalt.

FOTO: captură USA Gymnastics @X

O reacție vehemnentă au avut și la adresa Nadiei Comăneci, fosta mare gimnastă stabilită în SUA, dar care a fost foarte vocală în toată acastă perioadă, chiar dacă și-a arătat susținerea și față de sportivele din SUA, cerând ”tuturor fanilor din întreaga lume”, să nu le mai atace pe gimnastele implicate în acest caz, afirmând că ”este inacceptabil și crud”.

FOTO: captură USA Gymnastics @X

”Sper să dați în judecată pe toată lumea de acolo, apoi să vă întoarceți acasă și să o dați în judecată și pe Nadia”, a scris un internaut pe platforma X, în timp ce un altul a sugerat că ”huiduielile publicului de la LA28 (n.r. ediția următoare a Jocurilor Olimpice va avea loc la Los Angeles) atunci când România va concura în orice sport vor fi asurzitoare”.

Alții, destul de mulți, i-au sugerat lui Chiles că refuze să returneze medalia de bronz, așa cum a decis dumunică, TAS. ”Nu le da înapoi înapoi medalia!! Nu este corect!”, a scris un utilizator al platformei X.

Citește și: Medalia Anei Bărbosu va ajunge în România. Mihai Covaliu (COSR): Este una meritată din toate punctele de vedere

TAS, decizie favorabilă România

”TAS a subliniat că pe parcursul procedurilor s-a stabilit în mod concludent prin înregistrările oficiale furnizate de Federația Internațională de Gimnastică, necontestate de nicio parte în timpul procedurilor faptul că acea contestație depusă de dna. Landi a fost transmisă tardiv, după limita de 1 minut”, a transmis FR Gimnastică, pe Facebook, unde a anunțat că TAS a respins solicitarea formulată de Federația Americană.

Reamintim că Federația Internațională de Gimnastică a confirmat, sâmbătă, că românca Ana Maria Bărbosu își primește medalia de bronz, pe care a obținut-o cu nota 13.700 în concursul de sol de la Paris 2024, ca urmare a deciziei Ad Hoc a TAS, dar și că TAS a admis doar contestația gimnastei Ana Maria Bărbosu, nu și pe cea a Sabrinei Voinea (care a avut aceeași notă, 13.700, fiind departajate de dificultatea exercițiului).

După hotărârea de duminică, primele locuri au rămas la fel cu cele dinainte de depunerea contestației de către antrenoarea lui Jordan Chiles, și anume:

Locul 1. Rebeca Andrade (Brazilia) - nota 14.166

Locul 2. Simone Biles (SUA) - 14.133

Locul 3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

Locul 4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

Locul 5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666 (nota primită înaintea depunerii contestației admise de arbitre după finală).

După 12 ani la Jocurile Olimpice

Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediții. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarță pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 5 la sol, iar Ana Bărbosu pe 3 la sol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel