FDA a aprobat tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru PISICI
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
FDA a aprobat tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru PISICI / Foto: Pixabay, de TeamK
FDA a aprobat tratamentul cu anticorpi monoclonali pentru PISICI / Foto: Pixabay, de TeamK
FDA a aprobat un tratament cu anticorpi monoclonali pentru pisici.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat luna aceasta un tratament cu anticorpi monoclonali pentru pisici. Este primul astfel de tratament aprobat de FDA pentru tratarea felinelor, scrie Forbes.com. Un tratament cu anticorpi monoclonali pentru câini a fost pus anterior la dispoziția publicului după aprobarea de către Departamentul Agriculturii al Statelor Unite.

Anticorpii monoclonali sunt cunoscuți pentru utilizarea lor în lupta împotriva COVID-19, dar noul medicament, numit Solensia, vizează de fapt osteoartrita pisicii. Osteoartrita este o afecțiune degenerativă în care cartilajul din articulațiile pisicilor se descompune, ceea ce poate duce la durere atunci când oasele articulației se freacă unele de altele. Solensia ar trebui să ajute pisicuțele să simtă mai puțină durere.

Cum funcționează?

Solensia va fi administrată sub formă de injecție lunară la cabinetele veterinare, potrivit Zoetis, compania de medicamente care a creat-o. Este de așteptat să fie disponibil în a doua jumătate a anului 2022, dar prețul nu a fost încă stabilit.

Medicamentul conține un anticorp specific pisicilor care se leagă de factorul de creștere a nervilor (NGF), o proteină care mediază durerea prin legarea de receptori specifici la pisici, a explicat Bruce Kornreich, directorul Cornell Feline Health Center. Când anticorpul se leagă de NGF, împiedică legarea NGF de acești receptori senzoriali, scăzând activarea altor căi care sunt implicate în percepția durerii.

„Lucrul frumos despre utilizarea anticorpilor în terapie este că aceștia vizează molecule specifice din organism, mai degrabă decât să ofere un medicament care poate afecta celulele din organism care nu sunt implicate în procesul de boală tratat.”, a spus Kornreich. „Unii oameni le numesc gloanțe de argint. În loc să împuște totul, glonțul aduce terapia în mod specific unei molecule din corp, în acest caz, este NGF”.

Kornreich a spus că pisicile sunt creaturi oarecum liniștite, așa că poate fi dificil să detectezi semne de durere la ele. O problemă menționată în unul dintre studiile FDA asupra medicamentului este că proprietarilor li s-a cerut să recunoască subiectiv durerea la pisicile lor, ceea ce poate fi o provocare. Într-un alt studiu, totuși, pisicile au fost evaluate și de un medic veterinar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel