Data publicării:
• Fază de tot râsul cu un ucrainean în mijlocul de transport în comun. Înghesuială pentru engleză și pentru amendă: Eighty lei, eighty
Nu doar românii se lovesc de ”funcționarii” din sistem.
Încă din luna februarie, STB a anunțat că asigură gratuit transportul refugiaților ucraineni de la Gara de Nord și de la Aeroportul Otopeni.
”Mijloacele de transport sunt pregătite să asigure, pe întreaga durată a situației de criză, preluarea refugiaților din zona Gării de Nord și a Aeroportului Internațional Henri Coandă, pentru a fi transportați către centrele de cazare puse la dispoziție de autorități.
”Suntem solidari cu situația cetățenilor ucraineni și sprijinim eforturile autorităților, oferind transport gratuit organizat celor care necesită deplasarea către centre ale DSU, unde beneficiază de cazare, hrană și alte forme de sprijin”, a declarat Adrian Criț, Director General STB SA.” arăta un comunicat de presă din 28 februarie.
În martie, Guvernul a extins lista gratuităților:
- se acordă gratuitate la toate călătoriile efectuate cu trenul regio și InterRegio, clasa a doua, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării României
- scutirea de la plata tarifelor pentru trecerea cu bacul pe ruta Isaccea - Orlivka, precum și acordarea de gratuitate pentru transportul fluvial pe ruta Isaccea - Galați
- acordarea de gratuitate la transportul rutier național sau internațional pe perioada staționării sau tranzitării României
- scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizațiilor de transport de persoane și marfă.
Faza din mijlocul de transport în comun
Revenind la titlul știrii, ram în zona Gara de Nord, într-un mijloc de transport în comun, când un bărbat s-a urcat, flancat de trei controlori. Acum, mai nou, aceștia nu mai poartă veste albastră, sunt civili.
În timp ce verifică actele de călătorie, ajung la un bărbat pe la vreo 35 - 40 de ani, blond, în papuci și pantaloni lungi și cu un rucsac aproape gol în spate.
El le spune într-o engleză stricată că nu înțelege ce vor de la el. Ei îi cer cardul de călătorie. El le explică sau măcar încearcă să le spună că așa a fost îndrumat.
Sunt trei controlori: o femeie și un bărbat pe la vreo 50 de ani și o altă femeie pe la vreo 30.
Bărbatul se bagă peste femeia mai în vârstă să-i explice bărbatului că are de plătit amendă. Femeia își gonește colegul, nici el prea experimentat în comunicarea în engleză, și-i spune: ”Du-te că și așa vorbește stricat engleză, lasă-mă să mă înțeleg cu el”. Și auzim, pe mai multe voci: ”Eighty lei, eighty. Eighty!”.
Bărbatul scoate 10 lei. Atât avea. Controlorii îi arată, în scris, că 80, nu 10, moment în care, cumva, bărbatul îi dumirește că nu le va da 80 de lei în niciun caz, că așa a fost îndrumat de la gară, să se urce în respectivul mijloc de transport în comun. Când se lămuresc, controlorii îi spun că se bucură de gratuitate: ”Aaa, free, you free”.
Pe un ton răutăcios, controloarea mai tânără repetă, parcă scuzându-se, dar acuzând în același timp: ”De unde să știm că e ucrainean, că doar vorbea engleză, nu ucraineană”. Cealaltă întărește: ”Da, că ei nu prea vorbesc engleză”. Prima insistă: ”Dacă vorbea ucraineană, știam, dar el vorbea engleză”.
Desigur, dacă vorbea ucraineană, ai noștri probabil înțelegeau mai bine... sau nu? Respectivul călător, care a pretins a fi ucrainean, a încercat o comunicare într-o limbă de circulație internațională. Nu ne-a tratat ca vecinii din UE, de la sud, în bulgară.
Dincolo de asta, scena este reprezentativă în sine pentru un sistem tipic românesc de care cei mai mulți ne-am săturat. Pur și simplu, așa funcționează comunicarea, indiferent că te afli la un ghișeu sau la un spital. Defectuos!
Citește și: Val Vâlcu - Avem un război intern și o armată de cotropitori: vreo 300 de mii de bugetari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News