Farmaciștii și medicii de familie declară război Casei de Asigurări de Sănătate
Datoriile către farmacii nu s-au plătit de la începutul lunii martie a anului trecut, susține vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, care avertizează că peste 600 de farmacii sunt în insolvenţă. La rândul lor, medicii de familie se plâng de gestionarea dezastruoasă a bazelor de date de pacienți înscriși pe listele lor de către CNAS. „Bazele de date sunt fantomatice. Există foarte multe necunoscute asupra pacienţilor înscrişi pe listele noastre. Suntem revoltaţi că această situaţie este pusă în responsabilitatea noastră”, a declarat președintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), dr. Doina Mihăilă.
Potrivit Clarei Popescu, farmaciile mai fac faţă atâta vreme cât distribuitorii îşi onorează comenzile către ele. "Este la fel de rău şi dacă farmaciile îşi opresc activitatea şi nu eliberează reţete pentru că atunci nu îşi vor primi banii de la CNAS şi este la fel de rău dacă intră în faliment şi insolvenţă", a afirmat vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor. Ea a adăugat că în prezent 600 de farmacii sunt în insolvenţă, potrivit datelor de la instanţele de judecată, dar cifra este mult mai mare, întrucât nu mulţi au dorit să facă acest lucru, sperând că problema se va rezolva. Clara Popescu a spus că, din păcate, situaţia nu se va rezolva pentru că nu sunt bani. "Noi am făcut demersuri către diferite autorităţi pentru a se rezolva această situaţie iar dacă lucrurile continuă ne vom adresa Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional. Ştiu sigur că nu mai sunt bani. Corect ar fi ca reprezentanţii CNAS să iasă şi să spună care este situaţia", a apreciat Clara Popescu.
„Trebuie să subliniem că, tehnic vorbind, medicii nu pot face dublări sau triplări ale unor pacienţi înscrişi şi la alţi medici. Dacă un pacient îşi schimbă medicul de familie, chiar dacă el nu a anunţat că mai este înscris la un medic, în momentul depunerii situaţiei lunare la casele de asigurări, acel pacient este şters automat de pe lista fostului medic. Aşadar pacientul nu poate apărea înscris la doi medici. Medicul de familie, care oricum nu are acces la softurile de preluare ale caselor de asigurări, nu are cum să înscrie pacienţi care mai sunt înscrişi la alţi medici, iar acei pacienţi să rămână şi la fostul medic”, explică președintele FNPMF, dr. Doina Mihăilă.
Eficiența bazelor de date ale CNAS: Peste 27 de milioane de cetățeni înscriși pe listele medicilor de familie
„Dacă aceste dubluri sunt reale, înseamnă că medicii de familie sunt cei fraudaţi. Suma totală alocată pentru asistenţă medicală primară prin per capita şi per serviciu, este o sumă fixă, aprobată prin Parlament. CNAS a plătit aşadar maxim această sumă alocată. Dacă valoarea punctului per capita s-a calculat din această sumă totală fixă, pornind de la 27.000.000 de cetăţeni înscrişi, iar în realitate sunt 18.000.000 înscrişi, înseamnă că valoarea punctului per capita a fost în mod artificial micşorată. Dacă se va dovedi că listele au fost supradimensionate cu pacienţi fictivi, înseamnă că va trebui să primim diferenţa de bani prin regularizarea punctului, conform legii”, a menționat președintele Societății Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF/MG), dr. Rodica Tănăsescu.
„În ceea ce priveşte pacienţii din Bucureşti, avem tot atâtea nedumeriri. Desigur că pe listele medicilor din Bucureşti nu sunt înscrişi numai cei cu domiciliu stabil în Bucureşti, ci sunt înscrişi şi navetişti, elevi sau studenţi care au domiciliul în ţară, dar sunt înscrişi la medici de familie din Bucureşti. Pe de altă parte, conform declaraţiilor CASMB din cadrul Comisiei Mixte de pe lângă CASMB, există 953 de medici în contract cu CASMB. Considerând o medie de 1800 de pacienţi pe medic, oficială la nivel naţional (deşi media este mai mică în Bucureşti), ar însemna că pe listele medicilor în contract cu CASMB sunt înscrişi în jur de 1.700.000 de cetăţeni. Ceea ce este departe de cei 2.500.000-3.000.000 declaraţi de domnul preşedinte al CNAS”, a adăugat dr. Rodica Tănăsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News