Fără TVA redus la cărţi şi publicaţii electronice în UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mariana Baciu
WhatsApp
Campanie BookLand
Campanie BookLand
Scăderea TVA în ţările membre UE nu se poate aplica cărţilor şi publicaţiilor electronice. Este decizia luată, marţi, de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Curtea de Justiţie a UE a fost chemată să interpreteze prevederile comunitare privind Taxa pe Valoarea Adăugată de către Curtea Constituțională din Polonia, care a pus sub semnul întrebării dacă acest sistem permite aplicarea unei TVA redusă numai pentru publicațiile tipărite.

Instanța juridică supremă din UE a informat că statele UE pot aplica o cotă redusă de TVA pentru publicațiile tipărite dar nu și pentru cele digitale, chiar dacă ambele îndeplinesc obiectivul avut în vedere de Parlamentul European atunci când a adoptat directiva privind TVA, respectiv promovarea lecturii.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene precizează că excluderea publicațiilor digitale de la nivelul redus de TVA este o consecință a regimului specific de TVA pentru comerțul electronic și în consecință statele membre UE nu pot aplica TVA mai mic pentru e-book-uri.

"Ar compromite coerența de ansamblu a măsurii avută în vedere de legislativul UE, care constă în excluderea tuturor serviciilor electronice de la posibilitatea aplicării unui nivel redus de TVA", au apreciat judecătorii de la CJUE.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel