Data publicării:

FAO, fonduri pentru OCEMN. România, membră

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Portul Constanta
Portul Constanta

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi-a luat angajamentul să ofere 100.000 dolari pentru a ajuta Organizaţia pentru Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN) să dezvolte şi să consolideze comerţul cu produse agroalimentare în regiunea Mării Negre, potrivit unui comunicat al instituţiei. 

Un obiectiv pe termen lung al statelor din zona Mării Negre este acela de a colabora mai bine la dezvoltarea industriei agricole din regiune. Comerţul cu produse agroalimentare şi exportul lor se numără printre principalele surse de venit pentru multe din cele 12 state membre ale OCEMN. 
  
Fondurile din partea FAO vor fi utilizate pentru a organiza un atelier regional, planificat pentru primăvara anului 2018, în cadrul căruia statele membre vor putea să discute provocările şi oportunităţile legate de dezvoltarea exporturilor de produse agroalimentare, să evalueze valoarea parteneriatelor la nivel public-privat în creşterea comerţului agroalimentar şi să colaboreze în găsirea modalităţilor de a face comerţul mai incluziv şi eficient. 

Export dincolo de Marea Neagră 

Pe lângă oportunitatea unui schimb de experienţă despre aspectele agricole şi comerciale între statele participante, în cadrul atelierului va fi dezvoltat un proiect sustenabil care să vizeze promovarea exportului şi dezvoltarea comerţului în şi dincolo de regiunea Mării Negre. De asemenea, fondurile vor fi utilizate pentru a elabora un raport în care să fie analizat comerţul agroalimentar şi care să ofere recomandări pentru facilitarea şi extinderea acestuia în regiune. 

Eforturile FAO în acest sens sunt continuarea unui acord încheiat cu OCEMN în 2016 pentru a contribui la dezvoltarea agriculturii în regiune şi pentru a facilita colaborarea statelor membre în ceea ce priveşte creşterea producţiei agricole, atenuarea sărăciei şi consolidarea securităţii alimentare. De asemenea, este în conformitate cu Iniţiativa Regională FAO privind Comerţul cu Produse Agroalimentare şi Integrarea Regională. 
  
Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre, înfiinţată în 1992, promovează colaborarea statelor membre în realizarea iniţiativelor economice. Membrii acestei organizaţii sunt Republica Moldova, România, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Rusia, Serbia, Turcia şi Ucraina, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel