Faliment: Loteria Română ar putea dispărea! Soare Vlad-Cristian: Prima companie lovită de propunerile legislative
Loteria Română ar putea dispărea!
Mai exact, Loteria Româna va falimenta dacă trec proiectele legislative, cele mai multe inițiate de USR, altele propuse de PSD, PNL sau Partidul Forța Dreptei, care cer fie interzicerea publicității la jocurile de noroc, fie anumite restricții, de distanță a sălilor de jocuri de noroc față de școli, spitale, instituții de cult, etc sau, în funcție de numărul de locuitori dintr-o localitate, interzicerea totală a acestora.
Conform proiectelor de lege care se află în discuție acum, dacă vrei să joci la Loto, trebuie să mergi în afara orașului să-ți iei un bilet.
„Loteria Română este prima companie lovită de aceste propuneri legislative. În opinia mea, Loteria Română nu va mai putea să-și susțină activitatea decât dacă va fi exceptată, or acest lucru nu se poate face. Se poate introduce o excepție special pentru Loteria Română, ceea ce nu este constituțional și nu se va putea face așa ceva”, a explicat președintele Fedbet, Soare Vlad-Cristian, la DC News și DC News TV.
Pentru cine își dorește să înțeleagă mai bine fenomenul jocurilor de noroc, consecințele unor proiecte legislative bazate pe simple percepții, cât și realitatea în care ne aflăm, aveți mai jos link-ul către emisiunea de pe DC News și DC News TV unde au vorbit Soare Vlad-Cristian, președintele Fedbet, și Sorin Georgescu, președintele Asociației Organizatorilor de Sloturi – ROMSLOT.
VEZI ȘI: Cine e cel mai mare câștigător din România la jocurile de noroc. Anual, ia cel mai mare premiu. Sorin Georgescu: Suma e 1,5 miliarde euro - https://www.dcnews.ro/cine-e-cel-mai-mare-castigator-din-romania-la-jocurile-de-noroc-anual-ia-cel-mai-mare-premiu-sorin-georgescu-suma-e-1-5-miliarde-euro_915819.html
CITEȘTE ȘI: Legea care distruge peste 40.000 locuri de muncă în România. Vlad Soare: Peste 66% dintre angajați sunt femei - https://www.dcnews.ro/legea-care-distruge-peste-40-000-locuri-de-munca-in-romania-vlad-soare-peste-66prc-dintre-angajati-sunt-femei_915816.html
VEZI ȘI CE SPUN ECONOMIȘTII DESPRE REDUCEREA ACTIVITĂȚII UNOR OPERATORI ECONOMICI
În contextul apariției tot mai multor discuții referitoare la necesitatea adoptării unor proiecte de lege prin care se reduce în mod drastic activitatea anumitor operatori economici, precum operatorii de jocuri de noroc, justificarea fiind adicția crescută pe care o generează, profesorul Mircea Coşea, analist economic, atrage atenția că politicienii comit o mare greșeală atunci când legiferează bazându-se pe percepte exclusiv morale și că acest obicei nu există nicăieri altundeva în politicile statelor occidentale.
„Discutăm în ziua de astăzi despre vicii, dependență, distanța anumitor operatori economici – cum sunt operatorii de jocuri de noroc - față de școli, lucruri care sunt niște copilării din punctul meu de vedere. Din punct de vedere economic, problema moralității economice în legiferarea anumitor activități și servicii - astfel cum se pune în discuție în cazul jocurilor de noroc - ar trebui uitată definitiv. Așa cum a fost uitată în economia occidentală, de mai bine de 30 de ani. Jocurile de noroc trebuie să fie considerate elemente de alimentare a Produsului Intern Brut, deci o parte importantă a economiei pentru că aduc venituri la buget. Să nu ascundem elemente care ni se par că nu dau bine”.
Profesorul Coșea susține că interesul României ar trebui să fie atragerea a cât mai multe venituri la bugetul de stat, nicidecum interzicerea unor servicii ori activități economice, deoarece acestea vor fi oricum căutate în continuare de către consumatori, în orice modalitate, chiar și în piața neagră, nefiscalizată: „Economia României este într-o precaritate dramatică, interesul României este să aibă cât mai multe venituri, așa că propun să nu dăm cu bâta într-o ramură a economiei doar pentru că ne-am închipuit noi că e prea aproape școala de un cazinou sau pentru că există o dependență de 0.8%, 0.9%, 0.1% sau oricât. Ea va exista oricând. Nu trebuie să intrăm în subiectul dependenței atunci când vorbim despre o activitate economică. Cine vrea să fie vicios, este vicios oricum, iar dependența este un element al consumului, de aceea există tot felul de dependențe, pentru că unii oameni consumă dezechilibrat”.
Educația este singura soluție. Dan Manolescu: „Jucătorul trebuie să înțeleagă că are acces la o distracție, la fel ca la alcool, tutun, nicidecum la o sursă de venit”
La rândul său, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali din România, Dan Manolescu subliniază faptul că atunci când vorbim despre potențiala adicție pe care jocurile de noroc o generează, principalul obiectiv ar trebui să fie educarea consumatorilor, în sensul înțelegerii acestora doar ca un mijloc de distracție, nicidecum o sursă de venituri: „Vorbim despre o industrie de entertainment. Cred că ceea ce nu se înțelege legat de această industrie e că se pune foarte mult accent pe câștig. Nu există câștig pentru jucător. Există câștig pentru pentru stat, care are monopol de stat și e o sursă de venit pentru operatori, dar nu pentru jucător. Jucătorul trebuie să înțeleagă că are acces la o distracție, cum are acces și la consum de alte substanțe, alcool, tutun și care îi generează o anumită stare de bine. Unele persoane, dintr-o lipsă de înțelegere, de educație, cred că pot să trăiască din așa ceva. Nu există noțiunea de a trăi din jocuri de noroc, poate sunt cazuri punctuale, jucători profesioniști de poker, dar jocurile de noroc sunt chestiuni de distracție și atât”.
„Dependențele, cele care țin de vicii, nu se pot elimina decât prin educație pe toate palierele – familie, școală, mass-media”, este de acord și profesorul Mircea Coșea. Vezi mai multe aici - https://www.dcnews.ro/specialisti-in-economie-si-finante-apel-catre-politicieni-economia-romaniei-este-intr-o-precaritate-dramatica-sa-nu-interzicem-anumite-activitati-sau-servicii-doar-pentru-ca-ni-se-par-imorale_914647.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News