Fake news demontat. Cum speculează activiștii ”iarba fiarelor”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Activiștii au făcut o asociere demontată de știință
Activiștii au făcut o asociere demontată de știință
Folosirea de știri false pentru a influența decizii politice este folosită în toate domeniile. Uneori, activiștii lansează astfel de știri pentru a sprijini interese economice, alteori din necunoaștere. 

Unii dintre activiștii anti-omg au răspândit ”informația” că folosirea culturilor transgenice afectează fluturele monarh și planta numită popular ”iarba fiarelor”.

Fluturele-monarhul (Danaus plexippus) este cea mai răspândită specie de fluture din toată America de Nord. În Atlantic se găsește în Insulele Canare, Azore și Madeira, ocazional în Europa de Vest, și a fost introdus începând cu secolul al XIX-lea în Noua Zeelandă și Australia. În aceste două zone a fost aclimatizat cu scopul de a limita răspândirea anumitor specii de cactuși, care ajunseseră să sufoce toate spațiile cultivabile.

Acest fluture este singurul din lume căruia i-a fost ridicată și o statuie, în Australia, tocmai pentru rolul jucat în limitarea răspândirii cactușilor.

În ultimii ani, prezența sa în Statele Unite a scăzut dramatic, lucru pe care grupurile anti-biotehnologii l-au legat în campaniile lor de cultivarea plantelor modificate genetic. O relație care nu a fost niciodată dovedită și pe care acum un nou studiu o respinge categoric.

Un studiu recent dovedește falsa asociere

Un studiu recent a realizat înregistrări digitale ale muzeelor și ierbarelor din întreaga Americă de Nord și a analizat abundența relativă a monarhilor și a plantei iarba-fiarelor pe o perioadă mai lungă de un secol (1900-2016). Echipa a extras informații din înregistrările digitale pentru 1.191 de exemplare de monarhi și 39.510 exemplare de iarba-fiarelor, colectate pe o perioadă de 116 ani. Iarba-fiarelor (Asclepias) este gazda principală a larvei fluturelui-monarh și este o iarbă care are aproximativ 140 de varietăți cunoscute.

Studiul indică faptul că atât fluturii-monarhi, cât și iarba-fiarelor erau foarte răspândite la începutul secolului XX și că recentele declinuri, despre care s-a presupus că au fost provocate de culturile tolerante la erbicide, au fost, de fapt, un episod dintr-o tendință descendentă care a început în jurul anului 1950 și nu este legată de culturile transgenice.

Fluturii-monarhi și iarba-fiarelor au început să intre în declin încă înainte ca semințele transgenice să fie cultivate.

Studiul a fost realizat de Jack Boyle, cercetător în domeniul Științei și Politicii de Mediu al Colegiului William & Mary (Statele Unite) și a fost publicat în Proceedings of the Academy of Sciences of the United States (PNAS).

Declinul începe odată cu revoluția din agricultură

Din punct de vedere istoric, iarba-fiarelor a fost casa fluturelui-monarh în câmpurile de porumb și soia, crescând între rânduri sau pe marginea terenurilor agricole. Studiul afirmă că declinul fermelor familiale în favoarea agriculturii industriale a avut un impact direct asupra habitatului plantei, limitând în mod semnificativ și prezența insectei. Momentul în care prezența fluturelui monarh și a plantei sale gazdă începe să scadă corespunde aproximativ revoluției agricole de la mijlocul secolului trecut, caracterizată de o mai mare mecanizare și creșterea utilizării substanțelor chimice pe terenurile agricole.

De atunci, Statele Unite au înregistrat o creștere rapidă a dimensiunilor medii a fermelor, însoțite de o scădere la fel de rapidă a numărului de ferme. Din 1900, numărul fermelor americane a scăzut cu 63%, în timp ce mărimea medie a fermei a crescut cu 67%, potrivit USDA.

Studiul demonstrază cum culturile rezistente la erbicide nu au o legătură directă cu declinul fluturelui monarh. El subliniază că, deși mărimea fermelor, utilizarea erbicidelor și utilizarea îngrășămintelor au o relație directă, există încă mulți factori necunoscuți care au putut influența declinul populațiilor acestei insecte.

Ceea ce este cert, este că tendința de împuținare a fluturilor-monarh a început cu decenii înainte de introducerea culturilor transgenice.

Articolul original este disponibil pe https://phys.org/news/2019-02-gmos-main-culprit-monarch-butterfly.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel