Data publicării:

Facturi mai mari la curent şi gaze pentru români? Comisia Europeană recomandă renunţarea la plafonări. Coşea: Probleme complexe. Nu e vorba doar de facturi şi chitanţe

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Photo by Rodolfo Clix, Pexels
Photo by Rodolfo Clix, Pexels

Mircea Coşea, profesor de macroeconomie, a comentat recomandarea Comisiei Europene de renunţare la plafonarea tarifelor din energie pe care România le practică. Acest lucru ar duce la o creştere a facturilor la curent şi gaze pentru români, dar, spune specialistul, ar avea impact semnificativ şi în economie. 

Comisia Europeană recomandă României să renunţe la plafonarea mai multor tarife, inclusiv din energie, pentru a evita intrarea în procedură de infringement. Întrebat dacă românii trebuie să se aştepte la preţuri mai mari la energie din această toamnă, profesorul de macroeconomie Mircea Coşea a spus că da, dar că totul este "o problemă de principiu". 

"Ceea ce UE cere, în teorie este corect. Dar UE este o piaţă, o structură integratoare, care cuprinde ţări cu grad diferit de dezvoltare, grad diferit de acomodare la ceea ce înseamnă criză. Ceea ce poţi aplica fără mari consecinţe în Germania sau Franţa nu poţi aplica în România. În România, lucrul acesta ar duce la greutăţi suplimentare, şi nu mai vorbesc de ceea ce s-ar întâmpla la facturile consumatorilor casnici, persoane fizice. 

Dar mă gândesc la ceea ce România pierde zilnic, şi anume gradul de competitivitate pe piaţa europeană şi internaţională. Preţul energiei din România face ca aceste costuri ale producţiei industriale să fie mai mari la noi decât în orice altă ţară europeană, ceea ce a condus la faptul că, pe lângă schimbarea structurii de producţie industriale, pierdem comenzi. 

Trebuie văzut în ce măsură poate fi aplicată această recomandare, pentru că România nu are capacitatea de a se plia atât de uşor pe astfel de elemente de orientare europeană. Lucrurile astea să vedem dacă vor fi puse în aplicare şi în alte ţări. 

Ultimele noutăţi arată că Germania a intrat în recesiune tehnică. Deci şi acolo se pun semne de întrebare legat de competitivitate, Germania fiind o ţară care a trăit, s-a dezvoltat şi a învins prin competitivitate. 

Dar da, ne putem aştepta la o creştere a preţurilor. Ce mă deranjează este că toate aceste măsuri care fac referire la costuri nu sunt compensate de o strategie a Guvernului, de nişte măsuri de punere în dezvoltare a producţiei energetice în România. Nu s-au pus în funcţiune acele centrale finalizate în proporţie de 99%. Nu ştim ce se întâmplă cu decarbonarea în România, nu ştim ce se întâmplă cu consumul intern. Şi din acest punct de vedere apar probleme complexe. Nu e vorba doar de facturi şi chitanţe, e vorba de mersul economiei care are nevoie de acomodări de costuri, de inputuri pe produs, ca să rămână pe piaţă. Ori noi ieşim de pe piaţă din ce în ce mai mult", a declarat Mircea Coşea la D'Economic News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel