Data publicării:

Facturi mai mari în această iarnă. Dumitru Chisăliță spune cum poate scădea prețul la gaz. ”Consumatorii nu sunt deloc pregătiți” pentru ce urmează

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Iată ce ar urma să se întâmple cu facturile, din această iarnă. 

Alegeri prezidentiale 2024

”Cred că iarna aceasta, cel puțin pe partea de energie electrică, nu vom avea alte situații decât în iarna 2023-2024. La gaze naturale, din calculele noastre, va exista o ușoară creștere, discutăm de circa 7%, adică nu vorbim despre revoluții, așa cum am văzut în urmă cu doi ani. Oamenii trebuie să primească prețuri similare cu anul trecut. În funcție de cât de grea va fi această iarnă, vom avea un consum mai mare sau mai mic și atunci vom avea facturi mai mici sau mai mari. În același timp, odată cu reliberalizarea pieței de gaze și energie electrică, lucrurile cumva vor deveni mai complexe și oamenii trebuie să înțeleagă că această situație trebuie pregătită, inclusiv la nivel individual, într-un mod corespunzător. O mare problemă a perioadei 2021-2024 a fost acel exemplu negativ că cineva poate veni să rezolve problemele în locul tău. Din păcate, dacă tragem linie, acel cineva care a venit să ajute consumatorii finali nu a creat neapărat un bine, au fost 7- 8 luni când prețul plafonat a fost ținut sub prețul real al pieței sau al unei tranzacții, dar au venit alte multe lucruri care au dus la majorare, în special la gazele naturale, unde lucrurile au fost mult mai evidente” a spus Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, în emisiunea "Totul despre bani". 

Cum poate scădea prețul facturii la gaz

În România și alte două state europene, afirmă expertul în energie, statul a profitat de situația din piața de energie, prin taxe care au atras bani semnificativi la bugetul de stat. 

De la 1 aprilie 2025, piața va fi liberalizată. ”Nu știm dacă chiar se va întâmpla asta, au mai existat situații în care legile aveau anumite prevederi și au fost modificate pe ultima sută de metri. Dacă nu va exista așa ceva, vom trece din nou în piața liberă. Din punctul meu de vedere, consumatorii nu sunt deloc pregătiți” consideră expertul în energie. 

Dumitru Chisăliță anticipează presiuni pe consumator, pentru a semna anumite contracte cu anumite clauze, ceea ce nu se poate preîntâmpina. ”Nu poate să scadă prețul gazelor în România, decât dacă apelăm la trei situații: scăderea costurilor; a doua problemelor este legată de fiscalitate - cu o fiscalitate mare, așa cum vedem în România, nu ne putem imagina prețuri mai mici; concurența: prețul în piață nu scade dacă nu există concurență” afirmă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. 

”Temerea mea este că vom avea creșteri de preț ca urmare a procesului de liberalizare” anticipează expertul în energie. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel