Facturi gaze/curent. De la 1 aprilie, ne reîntoarcem la piața reglementată? Ciolacu, declarații
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 19 ian, 13:19
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a făcut noi declarații privind criza energiei din România și facturile primite de români.

Iată cele mai importante informații:

- Este evident că suntem într-o criză energetică majoră. În afară de faptul că loveşte consumatorii casnici, lovește întreaga industrie românească. Este un moment în care statul trebuie să intervină.

- Preţul, de la 1 aprilie, va trebui reglementat. 

- Consumul mare este în perioada iernii, mai ales în zona de gaz. Trece iarna, în aceste două luni, şi am înţeles de la specialiști că preţul la gaze începe să fie mai mic.

G Ad:

- Liberalizarea preţurilor rămâne în continuare. Legea ne dă dreptul să intervenim în situaţie de criză.

- Nu ştiu dacă ANRE trebuie să urmărească facturile.

-  Avem o mare problemă cu cei care au emis eronat, voit sau nevoit 2.200.000 de facturi. Mai mult, s-au emis doua luni la rând. Avem 4.400.000 de facturi emise greşit.

Întrebat dacă de la 1 aprilie am putea vedea o reîntoarcere la piața reglementată, Marcel Ciolacu a spus: "Pe o perioadă de șase luni, legea ne lasă să facem acest lucru" .

Virgil Popescu: vom asista la o scădere a preţului la gaze

"După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani. Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie. Vineri, de exemplu, plec la Consiliul de miniştri pe energie şi unul din subiecte este preţul gazului, preţul energiei, să vedem ce măsuri putem lua la nivel comunitar pentru a atenua aceste şocuri", a declarat Virgil Popescu, marţi seara, la B1 TV.

Ministrul Energiei a menționat că nu doar consumatorii casnici vor avea facturi mai mici la gaze după 1 aprilie ci şi consumatorii industriali, care vor avea "un gaz disponibil la un preţ mai mic".

Întrebat ce măsuri va lua ca să nu se repete din toamna 2022 ceea ce s-a întâmplat în prezent pe piaţa de energie, Virgil Popescu a precizat că sunt multe lucruri pe care le are pe agendă în domeniul gazului natural şi în cel al energiei electrice, iar după ce acestea vor fi finalizate le va prezenta public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro