Polonia își întărește apărarea. Țara deține una dintre singurele fabrici din lume care deservesc avioane F-16: Nu vrem ca Putin și bătăușii săi să dicteze ce se întâmplă în Europa Centrală
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
„Consolidarea uzinelor de apărare ale Poloniei este crucială pentru întărirea apărării poloneze”, a spus premierul polonez în timpul vizitei la o fabrică din Bydgoszcz.

Luni, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat unitatea situată în Bydgoszcz, nordul Poloniei, care a început să deservească F-16 în baza unui acord cu o companie americană, AAR Government Services, fiind una dintre singurele fabrici din lume capabile să repare și să întrețină aeronave.

Morawiecki a spus că este responsabilitatea guvernului să consolideze forțele armate până când va putea împiedica începerea unui război. „Întărirea capacităților noastre defensive ne crește apărarea”, a spus el.

„Astăzi, am avut plăcerea să văd și să aflu cât de puternică este cooperarea poloneză cu forțele armate americane”, a declarat Morawiecki. El a explicat că aeronavele folosite de diferite țări vor fi deservite în Bydgoszcz.

Premierul polonez a menționat și amenințările actuale legate de agresiunea Rusiei în Ucraina.

„Unii cred că relațiile cu Rusia pot fi civilizate prin schimburi comerciale. Astăzi știm foarte bine că tiranul, despotul și bătăușul nu se vor schimba și vor căuta oportunități de a-i domina pe alții”, a spus Morawiecki.

Premierul Poloniei spune că tot mai multe țări condamnă Rusia

El a adăugat că modelul rus de creștere economică este mai rău decât sistemul pieței libere, motiv pentru care Rusia încearcă să-i domine pe alții folosind puterea lor militară. Potrivit lui Morawiecki, toți vecinii Rusiei, precum Japonia și Coreea de Sud, dar și țările din Asia Centrală precum Kazahstan și Uzbekistan își dau seama acum de această amenințare, nu doar țările din Europa Centrală și de Est.

Morawiecki a subliniat importanța apărării Ucrainei și a declarat că guvernul său și-a dat seama „cu mult timp în urmă” că apărarea Poloniei trebuie întărită dacă nu vrea ca „Putin și bătăușii săi să dicteze ce se întâmplă în Europa Centrală”.

Șeful guvernului polonez a anunțat că țara va fi în primii trei membri NATO în ceea ce privește ponderea din PIB dedicată cheltuielilor pentru apărare.

„Dacă îi dedicăm până la 4% din PIB, vom cheltui aceeași pondere din PIB cheltuită de țări precum Statele Unite. Este extrem de important, deoarece ne subliniază rolul și credibilitatea ca aliat”, a spus Morawiecki.

El a adăugat că „nu există o țară puternică fără o armată puternică, iar construirea unei armate puternice necesită o țară puternică”.

„Astăzi, știm foarte bine că mijloacele moderne de luptă pot compensa diferența dintre dimensiunile armatei, așa cum putem vedea astăzi între Rusia și Ucraina. Procurăm astfel de active din SUA, Coreea de Sud, Marea Britanie și alți aliați”, a spus Morawiecki.

El a subliniat că Polonia devine din ce în ce mai sigură și este unul dintre „membrii cheie ai NATO”.

Aceasta este o evoluție importantă, a spus Morawiecki, deoarece Polonia are o „o alegere simplă: să cadă victima dominației ruse sau să-și construiască rapid capacitățile de apărare”. Premierul Poloniei a dat asigurări că acest lucru se va întâmpla datorită cooperării cu SUA, Marea Britanie și alte țări NATO. .

„Acest lucru ne va întări suveranitatea”, a adăugat el. „Trebuie să o apărăm și o vom face. Nu există altă alegere.”, a mai precizat Morawiecki, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel