Data publicării:

"Fă bine, denunţă!": Aplicaţie pentru a denunţa micile delicte, pusă la dospoziţia polonezilor

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Polonezii care doresc să informeze autorităţile în legătură cu un delict mărunt sau comportament social inacceptabil vor avea de acum încolo la dispoziţie o aplicaţie care le permite să facă acest lucru prin câteva clickuri, au anunţat joi creatorii acestei aplicaţii de la societatea informatică EON46, transmite AFP.

Denumită "signalista" (raportor), aplicaţia îi permite oricărui utilizator de telefon mobil să semnaleze uşor, cu o fotografie sau o înregistrare video în sprijin, orice eveniment "revoltător" - aruncarea de gunoaie într-o pădure, o maşină parcată ilegal pe un loc rezervat persoanelor cu handicap, rele tratamente faţă de animale, etc. - autorităţii competente, au anunţat pentru presă directorii societăţii în curs de înregistrare, Bartosz Kubacki şi Wlodzimierz Burliga.

Utilizatorul va putea rămâne anonim, însă va fi încurajat să se identifice pentru a conferi mai mult impact informaţiei sale. Aplicaţia îl va ajuta să găsească instituţia competentă printre cele circa 2.500 de adrese din baza sa de date.

Cei doi oameni de afaceri au recunoscut că invenţia lor riscă să fie prost primită în Polonia, ţară care a trecut prin ocupaţia nazistă, urmată de aproape jumătate de secol de regim poliţienesc comunist şi a cărei cultură tradiţională consideră denunţul un comportament absolut nedemn.

"Ne aşteptăm la un val de ură" pe internet, a recunoscut Kubacki, afirmând totodată că vrea "să încurajeze societatea civilă să reacţioneze la rău, să denunţe ceea ce am dori să dispară din ţara noastră".

Sloganul publicitar, unul provocator, este "Fă bine, denunţă!". Versiunea de bază este gratuită, însă compania informatică, ce intenţionează de asemenea să producă jocuri de calculator, pregăteşte o versiune mai amplă ce va fi contra cost. Ea ar dori cu timpul să lanseze şi versiuni în franceză şi germană, şi se gândeşte de asemenea la piaţa scandinavă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel