Extrădarea lui Cătălin Cherecheș. Ministrul de Interne explică procedura: ”Un formalism extrem de strict”. Ce se dezbate în Germania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
fotografia trimisă de Poliția din Germania, pentru recunoaștere
fotografia trimisă de Poliția din Germania, pentru recunoaștere
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a făcut precizări importante cu privire la extrădarea lui Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani în dosarul de mită.

Cătălin Cherecheș, edilul din Baia Mare, fugit de vineri din țară, chiar în ziua în care a fost condamnat, prin decizie definitivă, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare în dosarul de mită, și capturat marți de poliția din Germania, a refuzat să fie extrădat în România prin procedura simplă. Potrivit legislației germane, această procedură ar fi durat numai 10 zile.

În acest sens, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat, la Antena 3  CNN, că perioada de extrădare poate să ajungă la 30-45 de zile, în funcție de instanța din Germania.

”Este vorba despre un mandat european de arestare și de extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare. De ce subliniez european? Pentru că în acest caz se practică o procedură care se desfășoară de la instanță la instanță.

Nu sunt implicate în mod direct nici Ministerele de Justiție sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. Este vorba de o procedură standard de reglementări europene. (...) 

Vreau să vă spun că în materie de extrădare, procedurile sunt de un formalism extrem de strict”, a mai spus ministrul de Interne, subliniind că este vorba de verificarea unor criterii tehnice, ”să verifice documentația, să verifice dacă există un mandat european emis în bună regulă, o cerere de extrădare emisă în bună regulă, identitatea persoanei, să verifice infracțiunea pentru care a fost condamnat cel care urmează să fie extrădat, dacă există o corespondență în legislația statului solicitat” și nu o ”dezbatere pe fond a cauzei. Așa ar trebui să procedeze în materie de extrădare și marea majoritate a cauzelor așa se dezbat.

Discuția a apărut în ultimii ani, când a generat o practică, instanțele italiene, în special Curtea din Bari, care a ieșit din acest cadru și a trecut în anumite situații la o analiză pe fond a cererilor de extrădare, dincolo de formalismul standard al cererilor de extrădare”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Citește și: Percheziții în Baia Mare în cazul Cherecheș despre trecere frauduloasă a frontierei de stat, favorizarea infractorului și fals privind identitatea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel