Data publicării:
Expunerea la căldură extremă și poluare poate dubla riscul unui atac de cord mortal
Pe măsură ce valurile de căldură și fumul incendiilor sălbatice continuă să afecteze anumite părți ale Statelor Unite, medicii avertizează că oamenii trebuie să-și consulte sănătatea inimii, în special dacă locuiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare.
Riscul unui atac de cord mortal se poate dubla atunci când oamenii sunt expuși la căldură extremă și la niveluri ridicate de poluare, a constatat un nou studiu, citat de CNN.
Studiul, publicat luni în jurnalul Circulation, a constatat că frigul extrem ar putea, de asemenea, expune pacienților un risc mai mare pentru un atac de cord fatal.
Studiul a analizat peste 202.000 de decese prin atac de cord între 2015 și 2020, în provincia Jiangsu, China.
S-a constatat că atunci când temperaturile erau extrem de ridicate sau scăzute, sau exista un nivel ridicat de poluare cu particule în suspensie, exista un risc „asociat semnificativ” ca o persoană să moară din cauza unui atac de cord.
Când era căldură extremă combinată cu niveluri ridicate de poluare, oamenii se confruntau cu cel mai mare risc de a muri din cauza unui atac de cord.
Persoanele în vârstă și femeile păreau să fie cele mai expuse riscului.
Poluarea cu particule poate veni sub formă de murdărie, praf, funingine sau fum și provine, adesea, de la centralele pe cărbune și gaze naturale. Mașinile, agricultura, drumurile neasfaltate, șantierele de construcții și incendiile de vegetație pot crea și ele gradul de poluare.
Acest studiu s-a concentrat asupra daunelor cauzate de cele mai mici particule: PM2.5, care măsoară 1/20 din lățimea unui păr uman - atât de mici încât oamenii nu le pot vedea și pot trece prin apărarea obișnuită a corpului.
În loc să fie expirate, pot rămâne blocate în plămâni sau pot intra în sânge. Particulele provoacă iritații și inflamații și pot duce la probleme respiratorii. Expunerea pe termen lung poate provoca cancer, accident vascular cerebral și atac de cord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News