Exporturi intracomunitare: România, contribuţie majoră
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Camion - imagine ilustrativă
Camion - imagine ilustrativă
Microîntreprinderile (firmele cu până la nouă angajaţi) au cea mai mare contribuţie la exporturile intracomunitare în şase state membre UE.

Acestea sunt Belgia (unde microîntreprinderile sunt responsabile pentru 46% din totalul exporturilor intra-UE), Malta (37%), Ungaria (26%), Marea Britanie (23%), România şi Suedia (ambele cu 19%), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

La nivel general, Întreprinderile Mici şi Mijlocii (până la 249 de angajaţi) sunt un motor al economiei UE, creând locuri de muncă şi contribuind la creşterea economică. De asemenea, IMM-urile au o contribuţie substanţială la schimburile comerciale intracomunitare.

Aproximativ 98% din companiile care fac schimb cu bunuri în interiorul UE sunt IMM-uri, inclusiv aproximativ 70% care sunt microîntreprinderi. Concret, IMM-urile sunt responsabile pentru 51% din importurile intra-UE şi 45% din exporturile intra-UE.

[citeste si]

Întreprinderile Mici şi Mijlocii contribuie cel mai mult la exporturile intra-UE de bunuri în Cipru (88%) şi Letonia (81%) şi cel mai puţin în Franţa (21%) şi Germania (26%). În România, IMM-urile sunt responsabile pentru mai puţin de jumătate din exporturile intra-UE de bunuri, un procent mai mic decât în Bulgaria şi Ungaria, dar mai mare decât în Suedia, Finlanda, Polonia sau Cehia. De asemenea, în marea majoritate a statelor membre UE, cel puţin jumătate din valoarea importurilor intra-UE de bunuri este asigurată de IMM-uri, în principal în Letonia (85%), Cipru (82%), Estonia (79%) şi Lituania (78%).

Doar în Franţa, Germania, Cehia, Slovacia şi Polonia, IMM-urile sunt responsabile pentru mai puţin de jumătate din importurile intra-UE de bunuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel