Exploziile gigantice de pe suprafața Soarelui ar putea ajuta NASA să afle de ce avem nevoie pentru a trăi pe Marte
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
NASA se pregătește pentru o "oportunitate fără precedent" de a studia modul în care furtunile solare și radiațiile ar putea afecta viitorii astronauți de pe Marte.

Soarele intră într-o perioadă de activitate maximă, numită maxim solar, care are loc aproximativ o dată la 11 ani. În această perioadă, explozii gigantice izbucnesc pe suprafața stelei, inclusiv erupții solare și ejecții de masă coronală.

Atunci când o serie de astfel de evenimente solare au loc, se numește furtună solară. Aceste evenimente lansează radiații în spațiu.

În timp ce pe Pământ suntem protejați datorită câmpului magnetic al planetei, Marte și-a pierdut demult aceste sisteme de apărare, lăsând Planeta Roșie mai vulnerabilă la particulele energetice ale Soarelui.

Oamenii de știință încă nu știu cât de mult vor afecta furtunile solare oamenii și roboții de pe Marte în viitor, dar speră să își dea seama de acest lucru în timpul fenomenelor, totul grație sondei MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) a NASA și roverului Curiosity.

MAVEN, care a intrat pe orbita Planetei Roșii în 2014, observă radiațiile, particulele solare și multe altele de la mare înălțime deasupra planetei Marte.

Acesta poate detecta din timp erupțiile solare mari din poziția sa și, prin urmare, poate trimite avertismente către alte echipe de nave spațiale de pe Marte atunci când nivelul radiațiilor începe să crească.

Avertizarea în avans permite misiunilor să oprească instrumentele care ar putea fi vulnerabile la erupțiile solare, care pot interfera cu electronicele și comunicațiile radio.

Este un efort de echipă care ar trebui să le permită oamenilor de știință să afle mai multe despre cât de ospitalieră este Marte cu adevărat

Între timp, roverul Curiosity, care este pe Marte din 2012, se află la sol și colectează date prin intermediul detectorului său de evaluare a radiațiilor (RAD).

RAD îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă la ce nivel de protecție împotriva radiațiilor s-ar putea aștepta astronauții dacă ar folosi peșteri, tuburi de lavă sau stânci pentru a se proteja.

Acesta analizează modul în care radiațiile descompun moleculele pe bază de carbon de la suprafață, un proces care ar putea afecta dacă acolo se păstrează semne de viață microbiană străveche.

În timpul acestor furtuni solare, echipa MAVEN va anunța echipa Curiosity atunci când detectează o erupție solară mare, astfel încât să poată urmări schimbările în datele RAD.

Este un efort de echipă care ar trebui să le permită oamenilor de știință să afle mai multe despre cât de ospitalieră este Marte cu adevărat, astfel încât agențiile spațiale să poată decide apoi ce fel de protecție împotriva radiațiilor ar avea nevoie astronauții.

Acest lucru ar putea fi crucial pentru a determina modul în care oamenii ar putea trăi pe Marte în viitor.

Pentru a testa cu adevărat pericolele pe care le-ar putea reprezenta Marte, oamenii de știință speră să se producă câteva furtuni brutale în perioada de "maxim solar" din lunile următoare.

Shannon Curry, cercetător principal al echipei MAVEN de la NASA, a declarat: "Pentru oamenii și bunurile de pe suprafața marțiană, nu avem o idee clară despre efectul radiațiilor din timpul activității solare. De fapt, mi-ar plăcea să văd 'marele eveniment' pe Marte în acest an - un eveniment mare pe care îl putem studia pentru a înțelege mai bine radiația solară înainte ca astronauții să meargă pe Marte", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel