Explozii în cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, Kryvyi Rih - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Explozii în cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, Kryvyi Rih - Video
Explozii în cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, Kryvyi Rih - Video
Mai multe explozii au fost auzite în marți dimineață în Kryvyi Rih, cel mai mare oraș din centrul Ucrainei.

Șeful administrației militare, Oleksandr Vilkul, a raportat acest lucru într-o postare pe Telgram. „Kryvyi Rih. Explozii în partea de nord a orașului. Suntem în adăposturi!", a scris Vilkul, conform Ukrinform.

Forțele armate rusești au tras asupra comunității din regiunea Dnipropetrovsk (unde se află și Kryvyri Rih) din mai multe sisteme de rachete de lansare, spune sursa citată.

VIDEO

Citește și - UE, nou sprijin militar pentru Ucraina: Misiune de formare a 15.000 de soldați ucraineni și o tranșă de 500 de milioane de euro

Uniunea Europeană îşi intensifică sprijinul militar pentru Ucraina prin lansarea luni a unei misiuni de formare a 15.000 de soldaţi ucraineni pe teritoriul său şi o nouă tranşă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme, comentează AFP. 

'Este o mare premieră pentru UE', a comentat un responsabil european. 'Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare', a subliniat el.

Miniştrii de externe ai celor 27 de ţări membre vor aproba luni aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operaţională, a precizat o sursă diplomatică.

Mai multe misiuni de formare sunt, de fapt, în curs de desfăşurare în diferite state membre, în special în Germania şi Franţa, unde militari ucraineni sunt instruiţi să folosească tunuri, lansatoare de rachete şi sisteme de apărare antiaeriană furnizate de europeni.

Franţa va forma 'până la 2.000 de soldaţi ucraineni' pe teritoriul său

Franţa va forma 'până la 2.000 de soldaţi ucraineni' pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien. Este vorba de a acoperi astfel trei nivele: 'formarea generală a combatantului', 'apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica', şi 'un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate', a explicat el.

Aceste misiuni de formare vor putea beneficia de fonduri alocate de Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), fondul creat în afara bugetului european pentru a ajuta militar Ucraina. În total, obiectivul este de a oferi o 'formare de bază' la 12.000 de militari ucraineni şi 'formaţiuni specializate' altor 2.800, a explicat o sursă europeană. Artilerie, unităţi de geniu, radare: nevoile statului major al forţelor armate ucrainene sunt multiple.

Polonia va servi drept hub pentru misiune

Misiunea europeană va completa formarea asigurată de britanici şi americani. Polonia va servi drept hub pentru misiune, deoarece 'este uşa de ieşire pentru ucraineni şi uşa de întoarcere', s-a subliniat. Germania, la rândul ei, vrea să formeze o brigadă ucraineană. Pentru faza de lansare a misiunii este prevăzut un buget de 50 până la 60 de milioane de euro pe an, s-a precizat la Bruxelles.

Trebuie confirmat luni concomitent cu acordarea unei noi finanţări de 500 de milioane de euro din facilitatea de armament, ridicând efortul europenilor la 3 miliarde de euro, la care 'se adaugă contribuţiile bilaterale, care sunt mult mai importante'. 'Un buget pentru şapte ani a fost cheltuit în şapte luni', a subliniat un înalt oficial european. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel