România: - confirmate, - vindecate, - decese
Scrie-ne pe WhatsApp
sau sună-ne 0772.264.642 (L - V, 09:00 - 18:00)
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Conținutul articolului îl regăsiți mai jos.
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 06 aug, 08:05
Explozii Beirut. Primele arestări după catastrofă
Cum a ajuns nitratul de amoniu în Beirut
Mai mulți oficiali ai portului din Beirut au fost plasați în arest la domiciliu, după explozia de marți în care au murit 135 de persoane, iar alte 4.000 au fost rănite,  potrivit ultimului bilanț al victimelor.

Șeful vămii, Badri Daher,  a declarat că agenția sa a solicitat eliminarea substanței chimice, dar „acest lucru nu s-a întâmplat”. Nitratul de amoniu este utilizat ca îngrășământ în agricultură și ca exploziv.

Specialiștii de la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie estimează că explozia a avut aproximativ o zecime din puterea explozivă a bombei atomice căzute pe orașul japonez Hiroshima în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a fost „fără îndoială una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie”.

Nitratul de amoniu ar fi fost într-un depozit din portul Beirut timp de șase ani după ce a fost descărcat de pe o navă inundată în 2013.

Arestarea la domiciliu s-ar aplica pentru toți oficialii portuari „care s-au ocupat de stocarea [nitrului] de amoniu, de păstrarea și manipularea documentelor sale” din iunie 2014, a declarat ministrul informațiilor, Manal Abdel Samad.

Nitratul de amoniu a ajuns pe o navă cu steagul moldovenesc, Rhosus, care a intrat în portul Beirut după ce a suferit probleme tehnice în timpul călătoriei sale din Georgia în Mozambic, potrivit Shiparrested.com, care se ocupă de cazuri legale legate de transport.

Guvernul a promis o anchetă completă și transparentă și a cerut armatei să îi pună pe cei responsabili pentru depozitarea azotatului de amoniu, în arest la domiciliu, informează BBC.

Pagubele exploziilor sunt estimate între trei și cinci miliarde de dolari, iar peste 200.000 de persoane au rămas fără locuințe, potrivit guvernatorului Beirutului, Marwan Aboud.

 

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
DCNewsTV.ro - Ultimele materiale video
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro