Data actualizării:
Data publicării:

Explozie urmată de incendiu în curtea spitalului dr. Nicolae Robănescu. Au fost evacuați 110 copii și preluați imediat de ”Marie Curie”/ Incendiul a fost lichidat - Update

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
O explozie urmată de incendiu s-a produs în curtea spitalului dr. Nicolae Robănescu. 110 copii au fost transferați la spitalul ”Marie Curie”. 

UPDATE: ISUBIF a pus la dispoziţia Spitalului 'Robănescu' un generator electric

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov a pus la dispoziţia Spitalului 'Robănescu' un generator electric care să asigure continuitatea alimentării cu energie electrică a unităţii medicale până la remedierea situaţiei înregistrate după explozia de marţi seara a unui transformator.

'La solicitarea Spitalului 'Nicolae Robănescu', ISUBIF a pus la dispoziţia acestuia un generator electric, cu o putere de 450 kVA, care să asigure continuitatea alimentării cu energie electrică a unităţii medicale, până la remedierea situaţiei înregistrate', a informat, miercuri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov.

De asemenea, ISUBIF a alocat două autospeciale pentru transport victime multiple (ATPVM) şi personal specializat pentru asigurarea transportului, în condiţii optime, a pacienţilor evacuaţi preventiv în cursul zilei de marţi de la Spitalul 'Marie Curie' înapoi către Spitalul 'Robănescu'. 

UPDATE: Premierul Ciolacu a vizitat, miercuri dimineaţă, Spitalul 'Marie Curie'

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a publicat un mesaj pe Facebook: ”Mulțumesc personalului medical și unităților de intervenție pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă în această seară în cazul exploziei urmate de incendiu, de la Centrul Clinic de Recuperare "Dr. Nicolae Robănescu”.Cel mai important este că toți copiii și personalul medical sunt acum în siguranță, fiind transferați la Spitalul Clinic de Urgență "Marie S. Curie".”. 

UPDATE: Conform informațiilor transmise de ISU, a fost lichidat incendiul. 

UPDATE: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că toți copiii au fost evacuați, fiind un fapt pozitiv că directorul centrului medical era de gardă, acesta fiind și înlocuitorul directorului spitalului care este în concediu de maternitate. ”Toți copiii au fost evacuați în siguranță. Am ținut legătura și cu cei de la Robănescu și cu cei de la Marie Curie, care au organizat preluarea acestor copii, au suplimentat personalul la unitatea de primiri urgențe, ca să poată face triajul și repartiția copiilor în secții. Nu este niciun fel de problemă” a asigurat ministru, în intervenția de la Antena 3. 

UPDATE: Directorul medical al spitalului dr. Nicolae Robănescu, Andrada Mirea, a explicat, în intervenția la Antena 3, că ”în momentul în care a explodat transformatorul nostru din curte, așteptam să vină curentul, pentru că a fost o pană de curent de cam o oră jumate și eram pe generator. În momentul acela a explodat și primul gând a fost să evacuăm cât mai repede pacienții. Au fost evacuați toți cei 110 pacienți cu tot cu aparținători în aprox. 5-7 minute, până la sosirea pompierilor. Acum ne chinuim să scoatem materiale pe care le folosim la depistarea unei boli neurodegenerative, fiind singurul centru din țară care face asta și ne dorim să salvăm aceste materiale”. Întrebat ce afecțiuni au copiii internați, directorul medical a răspuns: ”Au afecțiuni neuromotorii, deficiențe fizice, nu se pot deplasa singuri, sunt cărați pe targă sau în fotolii rulante, unii dintre ei sunt ventilați 24 din 24, pacienți cu ventilație non-invazivă”.

”Le mulțumim colegilor de la Marie Curie pentru că ne-au fost un real sprijin, îi primesc pe toți pe secții, ca să nu rămână pe drumuri, sunt pacienți din toată țara veniți la noi” a mai spus directoarea spitalului. Conform acestuia, sunt slabe șanse să se întoarcă astăzi în spital din cauza fumului. 

UPDATE: Raed Arafat a venit cu precizări. Incediul s-a produs în curtea Centrului de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, aflat lângă spitalul ”Marie Curie”, acolo unde au fost mutați cei 110 copii, evacuați în doar 5 minute. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat că explozia s-a produs în curtea spitalului dr. Nicolae Robănescu, ”care este un spital lipit sau în vecinătatea ”Budimex” sau ”Marie Curie”. Au fost evacuați copiii de la Spitalul Robănescu preventiv. Au început ei autoevacuarea, pompierii i-au dus deja pe toți - 110 copii plus personal - la Marie Curie ca să fie în siguranță. Va fi lichidat incendiul și, dacă totul este ok, se vor întoarce în siguranță la Robănescu. (...) Urmează să decidă colegii de la fața locului care este soluția optimă”. 

Prima comunicare oficială

”În urma incidentului care a dus la explozia unui generator la spitalul de copii Robănescu nu s-au înregistrat victime.Toți cei 110 de copii au fost transferați în siguranță la Spitalul Marie Curie, aflat în apropiere. În momentul de față toți copiii sunt repartizați pe secții. În această seară a avut loc o pană de curent în zona din jurul Spitalului de recuperare pentru copii Robănescu, motiv pentru care spitalul a fost alimentat de generator mai mult de 1 ora. În momentul revenirii energiei electrice în rețea transformatorul a explodat, provocând incendierea a două mașini din apropiere.

Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalațiilor de gaze din incinta spitalului și a procedat la evacuarea în siguranță a copiilor internați, a aparținătorilor acestora. Operațiunea s-a desfășurat sub coordonarea directorului medical dr. Andrada Mirea, care era de gardă în momentul respectiv. Ministrul Sănătății este in legătură permanenta cu conducerile celor doua spitale pentru asigurarea transferului în siguranță al pacienților la Marie Curie, care a alocat resurse umane suplimentare în zona de primiri urgențe până la rezolvarea situației” anunță Ministerul Sănătății. 

Informațiile inițiale

Spitalul nu mai are acces la energia electrică, anunță Antena 3. Generatorul electric a fost cel care a explodat, în curtea spitalului. Pacienții sunt deja scoși din spital, transmite sursa citată. 

Incendiul s-a extins și la două mașini. Circulația în zona spitalului este oprită. ”Multe persoane au fost scoase din spital” a spus un martor, care a precizat că au venit 12 ambulanțe și 16 echipaje de pompieri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel