Update/ Explozie la un baraj de lângă Herson. Podoliak: Creşte pericolul unei catastrofe nucleare/ AIEA îl contrazice. Nivelul apei a crescut cu 10 metri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў/ Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў/ Pexels
Mai multe sate din apropierea barajului Nova Kahovka au fost complet inundate după o explozie care a afectat hidrocentrala. Ucrainenii dau vina pe ruşi pentru incident. 

Update 7: O sută cincizeci de tone de ulei de motor s-au deversat marţi în fluviul Nipru în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului, informează AFP.

"Există de asemenea riscul unor noi scurgeri de ulei, ceea ce are un impact negativ asupra mediului", a denunţat pe Telegram Daria Zarivna, consilieră pentru relaţia cu presa a şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

Într-un comunicat emis mai devreme marţi, preşedinţia ucraineană a estimat acest "risc de scurgere suplimentară" la "peste 300 de tone".

Pe Telegram, Andrii Iermak a denunţat un "ecocid" - o crimă împotriva mediului - comisă de Rusia.

Update 6: Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi scandalizat de atacul împotriva unui baraj hidroelectric din Ucraina, atac ce "demonstrează încă odată", potrivit lui, "brutalitatea războiului dus de Rusia", informează AFP.

Distrugerea barajului Kahovka este "un act scandalos" care "pune în pericol mii de civili şi cauzează grave distrugeri mediului", a scris Stoltenberg pe Twitter.

Update 5: Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat marţi că atacul împotriva barajului Kahovka din Ucraina conferă războiului declanşat de Rusia "o nouă dimensiune", informează AFP.

"Este ceva ce are o nouă dimensiune, dar care corespunde de asemenea modului în care (Vladimir) Putin duce acest război", a denunţat liderul german într-un interviu acordat canalelor WDR şi ZDF.

"Aceasta este, de asemenea, ceva ce se înscrie în multe dintre crimele pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost comise de soldaţi ruşi şi care fac parte dintr-un mod de a duce războiul, (mod) ce a vizat întotdeauna ţinte civile - oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri", a subliniat Scholz.

Update 4: Distrugerea infrastructurii hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson a dus la o creştere cu zece metri a nivelului apei din fluviul Dnipro - le-a declarat reporterilor şeful administraţiei (ruse, n.r.) Nova Kahovka, Vladimir Leontiev.

'Bulevardul Dnipro (din Nova Kahovka - nota IF) este deja sub ape. Aceasta înseamnă că apa a crescut acolo deja cu peste zece metri. Este foarte dificil de susţinut dacă barajul principal este deteriorat, dar sper că datorită faptului că toate serviciile intervin şi funcţionează vom putea evita decesele în rândul civililor', a susţinut el. Leontiev a adăugat că nivelul apei continuă să crească, dar că nu există nicio panică - locuitorii zonelor de coastă inundate sunt evacuaţi în alte zone din district, scrie Rador.

Update 3: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că "nu există un pericol nuclear imediat" la centrala Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sud) ocupată de Rusia, relatează AFP.

"Experţii AIEA" prezenţi la centrala Zaporojie "monitorizează îndeaproape situaţia", a precizat organismul ONU într-un mesaj pe Twitter.

Update 2: "(Sunt) şocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka", a scris Charles Michel pe Twitter. "Distrugerea unei infrastructuri civile este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi afiliaţilor săi", a adăugat el.

"Gândurile mele se îndreaptă către toate familiile din Ucraina lovite de această catastrofă", a mai scris preşedintele Consiliului European, precizând că va propune un ajutor pentru zonele inundate, în timpul viitorului summit al liderilor ţărilor din UE prevăzut să aibă loc la sfârşitul lui iunie la Bruxelles.

Update: "Lumea se află încă o dată în pragul unei catastrofe nucleare, pentru că centrala nucleară Zaporojie şi-a pierdut sursa de răcire. Iar acest pericol creşte acum rapid", a deplâns Mihailo Podoliak într-un mesaj adresat unor jurnalişti.

- ştirea iniţială - 

"Circa 16.000 de persoane se află în zona critică", a anunţat pe reţelele sociale Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare a regiunii Herson.

Conform autorităţilor ucrainene, mai multe sate au fost deja inundate complet sau parţial, iar locuitorii au început să fie evacuaţi din zonă, scrie Agerpres. 

Zelenski dă vina pe ruşi: Distrugerea barajului confirmă că trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean

Terorişti ruşi. Distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare, a adăugat şeful statului ucrainean.

Şi armata ucraineană dă vina pe Rusia pentru explozie. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunţat incidentul drept "crimă de război". 

La polul opus, ruşii spun că forţele ucrainene au distrus barajul, prin "lovituri multiple". 

Multiple lovituri au vizat barajul de la Kahovka în cursul nopţii, a scris pe Telegram primarul oraşului Nova Kahovka, Vladimir Leontiev. El a adăugat că loviturile respective au distrus robinetele-vane ale barajului şi au cauzat un jet de apă incontrolabil.

Kremlinul anunţă pierderi masive de trupe pentru ucraineni, Prigojin spune că sunt "elucubraţii": Cred că am distrus deja Terra de cinci ori la rând

Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata rusă a oprit un al doilea atac major al ucrainenilor, dar şi că le-a provocat acestora pierderi masive: aproximativ 1500 de militari, 30 de tancuri şi mai mult de 100 de transportoare blindate. Asta după ce, cu o zi în urmă, Moscova anunţase că a oprit un atac major al Kievului în zona Donbass, scrie Rador. 

Nu de aceeaşi părere este, însă, şi Evgheni Prigojin, liderul trupelor Wagner. El a calificat drept "elucubraţii" declaraţii despre bilanţuri făcute de la Kremlin, şi afirmă ironic că, dacă cifrele ar fi reale, atunci armata rusă ar fi distrus Terra de cinci ori la rând. 

"Nu sunt decât nişte elucubraţii", a scris Prigojin pe Telegram. Ba mai mult, acesta spune că "uciderea a 1500 de soldaţi într-o zi este un adevărat masacru. De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konaşenkov (n.r. purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării)? Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori la rând", conform Agerpres. 

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel