Explozie de cazuri Covid. Adrian Marinescu: Pandemia nu s-a terminat, am trecut într-o altă etapă
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 12 iul 2022, 03:59
WhatsApp
Explozie de cazuri Covid. Adrian Marinescu: Pandemia nu s-a terminat, am trecut într-o altă etapă
Explozie de cazuri Covid. Adrian Marinescu: Pandemia nu s-a terminat, am trecut într-o altă etapă
Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre creșterea numărului de cazuri Covid.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, director medical la Institutul "Matei Balș" din Capitală, a vorbit în cadru emisiunii "100%" de la Realitatea PLUS de spre explozia de cazuri Covid.

Adrian Marinescu:  Pandemia nu s-a terminat

"Pandemia nu s-a terminat, dar s-a trecut în faza de conviețuire. A crescut adresabilitatea. Cea mai mare parte dintre pacienți fac forme ușoare. Problema este că vorbim despre copii, mergând până la sugari. Cei care necesită o atenție deosebită sunt fie adulți cu factori de risc, respectiv persoane în vârstă, bolnavi cronici, care trebuie să fie urmăriți sau copii foarte mici, bebeluși, care trebuie monitorizați.

Nu cred că vor fi cazurile pe care le-am văzut în trecut. Spitalele trebuie să contribuie cu un circuit dublu și Covid și non-Covid, (...) altfel va apărea imaginea că e o presiune mare la nivel de Cămară de garda. 

"BA5 ajunge să fie dominantă și în România"

Infectarea se întâmplă indiferent de vârstă. E o varianta - BA5- care ajunge să fie dominantă și în România. Cei mici se infectează, cel mai adesea, de la un adult. 

Faptul ca sunt vaccinat nu însemnă că nu mă infectez sau nu pot să transmit boala.  Vaccinul mă protejează într-o măsură mai mare pentru a nu face o formă mai gravă și să nu ajung la ATI.

Așteptăm ca în curând să avem o varianta updatată (a vaccinurilor - n.r.). Și dacă nu am varianta de vaccin pe care mi-o doresc se pune problema la cel vulnerabil că plusul de protecție care poate să vină din booster e un ajutor. Și la tratamentele antivirale poate fi o problemă la variantele noi virale apărute. Și anticorpii monoclonali au eficientă mai redusă la Omicron și la sub-variantele apărute. 

Ce facem dacă avem simptome Covid

Dacă avem simptome, nu doar respiratorii, ci și digestie, fiind în pandemie, am o probabilitate destul de mare să fie infecție cu SARS-CoV-2. Prin urmare, ceea ce trebuie să fac este, în primul rând, izolarea, apoi testare în farmacie, urmată de testarea oficială care îmi da siguranța (unui rezultat concludent - n.r.). Dacă rezultatul este pozitiv, atunci iau legătura cu medicul de familie pentru a stabili pașii următori. Fie merg la centru de evaluare și aici îmi poate fi prescris un tratament antiviral care poate reduce complicațiile.

Un astfel de tratament se poate lua și acasă, nu e neapărat să merg la spital. Trebuie evitat antibioticul. E o infecție virală, prin urmare nu am de ce să iau antibiotic. Este recomandat un antiviral sau tratament simptomatic", a declarat medicul Adrian Marinescu.

Rafila: Aproape 15.000 de cazuri COVID-19, în ultima săptămână. Situaţia va dura cinci săptămâni. De marţi, raportări zilnice

Aproape 15.000 de cazuri COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămână, a anunţat, luni, ministrul Alexandru Rafila.

"Practic, în ultimele trei săptămâni, am avut o dublare săptămânală a numărului de cazuri”, a spus, luni, ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a mai spus că evoluţia numărului de cazuri este cea la care autorităţile s-au aşteptat. „Este un trend aşteptat. Opinia noastră este că această creştere va mai dura circa patru, cinci săptămâni, până la jumătatea lunii august, după care probabil numărul de cazuri se va stabiliza şi o să vedem când va începe să se reducă”, a zis Alexandru Rafila. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?