Explicațiile MEN pentru decizia care a înfuriat elevii
Ministerul Educației explică de ce a luat decizia de a modifica modul de calculare a mediei de admitere la liceu.
Mulți elevi ar putea fi nemulțumiți de această schimbare, deoarece, în multe cazuri, media din cei patru ani de gimnaziu este mai mare decât media de la Evaluarea Națională.
Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca, din anul şcolar 2013-2014, în media finală pentru admiterea în învăţământul liceal, proporţia mediei celor patru ani de gimnaziu să fie de doar 25%, redusă aşadar, comparativ cu cea existentă până acum, de 50%. Media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a va avea însă o pondere mai mare în calculul mediei finale, respectiv 75%, faţă de 50%, cât era până acum.
Iată explicațiile ministerului:
- ”Există prea multe diferenţe între cele două medii. În condiţiile în care, la nivel naţional, diferenţa dintre cele două tipuri de notare este de 2,16 puncte, mai mare în cazul mediilor din cei patru ani de studiu, considerăm că examenele din cadrul Evaluării Naționale la clasa arată o imagine mai obiectivă a pregătirii elevilor”.
- ”Harta notelor şi rezultatelor ne arată un clivaj major între unităţile de învăţământ care funcţionează eficient şi cele care se confruntă cu probleme în pregătirea şi notarea elevilor. Şcolile şi liceele din prima categorie nu vor avea de suferit în urma introducerii acestei modificări.
- Eliminarea notelor din cei patru ani de studiu ar funcţiona ca o penalizare majoră pentru unităţile de învăţământ care se confruntă cu probleme - nu dorim să excludem din procesul de învăţământ aceşti elevi şi aceşti profesori şi să accentuăm şi mai mult decalajul între unităţile şcolare.
- Educaţia în România nu are nevoie de noi clivaje socio-geografice, ci de reducerea inegalităţii”.
- ”Principala problemă cu care învăţământul gimnazial se confruntă este diferenţa dintre notarea la clasă, pe parcursul gimnaziului, şi notarea la Evaluarea Naţională, la sfârşitul clasei a VIII-a. În multe unităţi de învăţământ exigenţa în notarea şi evaluarea continuă este mai redusă decât la Evaluarea Naţională”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News