Data publicării:
Explicația pentru locul al II-lea în Topul Fericirii - testele PISA. Bulai: "Fericiți cei săraci cu duhul"
Suntem pe al doilea loc în Topul Fericirii din UE.
Cum se explică faptul că românii încă mai au drag de viață după un trecut istoric atât de tumultuos, reforme ratate, legi agresive și evenimente traumatizante de-a lungul timpului? Au încercat să găsească răspunsul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai în emisiunea "Nod în papură".
Val Vâlcu a avut un comentariu de început: Suntem locul II în Topul Fericirii. Apropos de expresia biblică... "Fericiți cei săraci cu duhul..."
Alfred Bulai a completat: Căci a lor este Împărăția Cerurilor. Atenție, este interesantă asta! E foarte corect, deci nu e neapărat un loc...
Val Vâlcu: Stai că... exegenții, Pleșu... zic că e traducerea greșită, scoasă din context, "sărac cu duhul" nu se referea la prostie, se referea la smerenie... în fine. Smeriții imperiali din Austria!
Alfred Bulai: Dar sunt fericiți inclusiv în condițiile astea.
Potrivit Eurostat, țări precum România sau Polonia sunt pe un loc fruntaș, în vreme ce Germania este la coada clasamentului, „ceea ce arată complexitatea relației dintre bunăstarea subiectivă și bunăstarea economică”, observă Comisia Europeană.
În 2022, europenii s-au declarat "satisfăcuți" de condițiile de trai la 7,1 puncte, în medie, pe o scară de la 0 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit). Scorul a fost cel mai ridicat în Austria (7,9), Finlanda, Polonia și România (fiecare cu 7,7). Cel mai scăzut scor a fost înregistrat în Bulgaria (5,6), Germania (6,5) și Grecia (6,7). Letonia și Croația au înregistrat, de asemenea, niveluri destul de scăzute de satisfacție – 6,8.
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News