Expertul italian, Luciano Buso: Giulgiul din Torino, un fals creat de Giotto în 1315
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
giulgiul din torino
giulgiul din torino

Expertul italian, Luciano Buso, susţine că pânza în care se presupune că ar fi fost învelit Mântuitorul după ce a fost dat jos de pe crucea pe care a fost răstignit, nu este altceva decât un fals.

Această teorie este respinsă de Bruno Barberis, directorul muzeului în care este găzduit Giulgiul.

Giulgiul din Torino este o pânză care măsoară 4.2 metri și se crede că Mântuitorul ar fi fost infășurat cu ea după Răstignire. Totuși,  în urma testelor cu carbon, s-a demonstrat că această pânză ar fi fost creată între 1260 și 1390.

Expertul italian spune că Giulgiul s-a deteriorat, iar Giotto - un artist medieval - ar fi fost rugat să facă o copie a pânzei.

"Am studiat foarte atent fotografiile Giulgiului și am descoperit mai multe apariții ale numărului 15 pe suprafata lui. Giotto nu a încercat să facă un fals, ci l-a semnat cu 'Giotto 15', pentru a-l autentifica, prin introducerea anul 1315", a spus Buso, în urma studierii pânzei.

Cum poţi se poate face un astfel de fals

Luigi Garlaschelli, profesor de chimie organică la Universitatea din Pavia, care susține teoria lui Buso, a reprodus Giulgiul folosind tehnici, materiale și substanțe care se găseau și în Evul Mediu.

El a învelit un bărbat în pânză și apoi a frecat materialul cu un pigment care conține urme de acid. Pentru față a folosit o mască. Imaginea astfel obținută a fost "învechită" prin spălarea materialului și plasarea lui lângă o sursă de căldură. Pentru a obține efectul final, a adăugat pete de sânge și a ars materialul din loc în loc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel