Experții recomandă să nu ierți ușor persoanele care ți-au greșit. Ce efecte poate avea iertarea „toxică”
Ierți repede și te prefaci că uiți greșelile oamenilor? Experții spun că în felul acesta îți faci mai mult rău decât bine.
Ești o persoană care iartă rapid oamenii pentru propria ta liniște și pace, dar nu uiți cu adevărat ce ți-au făcut și iertarea cântărește greu pe timp îndelungat?
Se spune că iertarea are un efect terapeutic asupra oamenilor și se știe că îți eliberează mintea de griji și stres.
A pretinde că lucrurile sunt în regulă și a accepta greșelile oamenilor fără ca aceștia să-și repare căile ar putea face mai mult rău decât bine, conform experților. Iertarea poate fi vindecatoare, dar poate fi toxică în anumite situații, când oamenii fie se grăbesc, fie nu înțeleg tiparul abuziv din viața lor.
Repetarea greșelilor sau traumelor, urmată de scuze este modelul cel mai comun și toxic pe care cineva îl poate accepta în viața lor.
„Oamenii nu iartă și uită; ei uită și reprimă”.
În timp ce a ierta oamenii este mai bine decât a păstra ranchiună pentru totdeauna, în unele cazuri iertarea poate fi și ea nesănătoasă dacă vă dăunează sănătății mintale pe termen lung.
Nedra Glover Tawwab, terapeut și autoare de bestselleruri NYT, expert în relații, în recenta sa postare pe Instagram, spune că iertarea toxică nu este o abordare realistă pentru a merge mai departe și ar trebui să-ți faci timp pentru a reconstrui încrederea și nu a lua decizii în grabă.
"Iertarea toxică este un mod nesănătos prin care oamenii se pretind nevătămați sau uită de ofensa care le-a fost adusă. A ierta pentru a menține pacea sau a te face plăcut nu este sănătos pentru sănătatea ta mintală sau pentru relațiile tale", spune Tawwab.
Tawwab le sugerează oamenilor să-și facă timp pentru a „procesa durerea și a reface încet încrederea, pentru a decide apoi ce trebuie să schimbe în respectiva relație”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News