Expert rus: Rusia va ajunge până în Transnistria. Accesul Ucrainei la Marea Neagră, tăiat
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Katie  Godowski, Pexels
Fotografie de la Katie Godowski, Pexels
Bogdan Bezpalko, analist politic şi membru al Consiliului Rus pentru relaţii interetnice de pe lângă preşedintele Vladimir Putin, a anunţat planurile Kremlinului. 

Este evident faptul că direcţia în care se vor îndrepta Forţele Armate Ruse va fi Odesa şi Mikolaiv, a adăugat expertul.

Pe lângă obiectivul principal, din punct de vedere strategic, de a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră, va fi soluţionată şi sarcina de a ajunge la graniţele Transnistriei, consideră Bezpalko.

Fiind privată de accesul la mare, Ucraina nu va mai putea primi asistenţă pe cale maritimă şi nu va mai putea să-şi exporte produsele. Economia ucraineană se va prăbuşi şi mai mult şi niciun fel de asistenţă nu o va mai putea ajuta, cu atât mai mult că aceste ajutoare nu pot fi acordate la nesfârşit, a conchis expertul, citat de Rador. 

S-a terminat răbdarea lui Macron cu Rusia: Îl credeam dispărut pe pământ european

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, acuză Rusia că a pornit un tip de război "pe care îl credeam dispărut de pe pământ european". 

Aflat miercuri în Benin în cadrul unui turneu african, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că este una dintre ultimele puteri imperiale coloniale după ce a lansat un război teritorial în Ucraina, transmite AFP.

Rusia a lansat o ofensivă contra Ucrainei, este un război teritorial pe care-l credeam dispărut pe pământ european, este un război de început de secol al XX-lea, dacă nu chiar de secol al XIX-lea. O spun pe un continent (Africa) care a suferit imperialismele coloniale, a afirmat preşedintele Franţei la o conferinţă de presă comună la Cotonou cu omologul său din Benin, Patrice Talon.

Rusia este una dintre ultimele puteri imperiale coloniale prin decizia ei de a invada o ţară vecină pentru a-şi apăra acolo interesele, consideră preşedintele Franţei.

"Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid"



Conform lui Macron, aflat într-un turneu african în acelaşi timp cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid. Ea a decis că informaţia, energia şi alimentaţia sunt instrumente militare puse în serviciul unui război imperialist continental împotriva Ucrainei, a argumentat preşedintele francez, adăugând că doreşte să califice în termenii cei mai autentici ceea ce se întâmplă astăzi.

În opinia lui, Rusia este una dintre ţările care, cu multă forţă, foloseşte instrumentele de propagandă, mai ales prin canalele de televiziune Sputnik şi Russia Today, deşi ambele au fost interzise în UE după declanşarea agresiunii ruse contra Ucrainei.

Mai devreme tot miercuri, într-un discurs susţinut la ambasada Rusiei în Etiopia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat, potrivit Reuters, că majoritatea ţărilor lumii nu doresc să trăiască la fel ca şi când vremurile coloniale s-ar fi întors. Descrierea Rusiei drept un prieten respectuos al Africii, în opoziţie cu aroganţa puterilor occidentale cu mentalitate colonială, a fost un laitmotiv al declaraţiilor făcute de Lavrov în precedentele etape ale turneului său african, în Republica Congo şi Uganda, scrie Agerpres. 

CITEŞTE ŞI Macron critică Africa pentru poziţia în conflictul ruso-ucrainean

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel