Data publicării:
EXCLUSIV: Un sociolog explică reacția oamenilor după condamnarea violatorilor, dar atrage atenția asupra unui risc major
Un sondaj realizat pe site-ul DCNews relevă că peste 80% din cei aproape 700 de respondenți consideră prea mici pedepsele primite de cei șapte violatori din Vaslui. Sociologul Marius Pieleanu a explicat, într-un scurt interviu acordat pentru DCNews , care sunt motivele pentru care cei mai mulți dintre oameni consideră că cei șapte violatori ar fi meritat pedepse mai drastice, dar, în același timp atrage atenția cu privire la riscurile pe care le prezintă acest curent de opinie. De asemenea, sociologul prezintă și argumentele ce ar putea explica vehemența cu care comunitatea din Văleni a sărit în apărarea celor șapte agresori.
Vezi aici sondajul DCNews: Sondaj: Cum vi se par pedepsele primite de violatorii din Vaslui?
DCNews: De ce consideră cei mai mulți dintre oameni că pedepsele primite de cei șapte violatori din Vaslui sunt prea mici?
Marius Pieleanu: Din gravitatea infracțiunii ca atare, care este percepută la nivel colectiv ca una cu profund impact social și de pericol social înalt și din mediatizarea făcută în acest caz.
DCNews: Nu riscăm însă, cerând pedepse tot mai dure, să ajungem în extrema cealaltă?
Marius Pieleanu: Bineînțeles că există acest risc. Tocmai de aceea, justiția, în principiu, nu se face sub presiunea străzii sau a unor instituții din societatea civilă ori din media, ci se face în funcție de legislația existentă și de sistemul de pedepse din societatea respectivă. Întotdeauna trebuie să avem grijă să judecăm cu echilibru și cu elemente de raționalitate astfel de situații, tocmai pentru a nu cădea într-o extremă inversă decât cea pe care o știm. Și asta e o temă, într-adevăr, pentru că de aici și până la a cere mâine-poimâine reintroducerea pedepsei cu moartea nu este decât un singur pas, în condițiile în care mai toate societățile moderne, în special cele europene, tind să elimine pedeapsa cu moartea, pe principiul acela că 'Ce ne facem dacă aflăm, la un moment dat, că nu e adevărat? Că nu există vinovăție și noi am apucat deja să executăm pe scaunul electric o persoană, crezând că ea e vinovată?'. Deci presiunea străzii, supramediatizarea cazului și gravitatea pedepsei, pentru că infracțiunea ca atare este percepută ca fiind de o periculozitate socială înaltă și de asta și oamenii cer pedepse mult mai aspre.
DCNews: Poate fi un exemplu această pedeapsă?
Marius Pieleanu: Sigur că are caracter de exemplu. Presupun că tocmai de aceea judecătorii s-au grăbit să dea un verdict foarte repede, pentru a avea un caracter de exemplu. Însă problema se rezolvă prin educație, prin creștere economică. Tot la lucrurile mari ajungem. Sigur că sistemul de pedepse este necesar, dar ne trebuie totuși o educație adecvată în școală, în familie, în biserică, în grupurile de prieteni.
DCNews: În localitatea respectivă am văzut un curent separat de restul opiniei publice. Foarte mulți îi apără pe cei condamnați și spun că sunt prea dure pedepsele. Care ar fi motivele pentru care cei de acolo îi susțin pe cei șapte?
Marius Pieleanu: E o comunitate mică. În general, oamenii se cunosc în astfel de comunități și există opinii. Probabil că cei care îi cunosc pe băieții aceștia și pe fata respectivă au și elemente de altă natură, pe care eu, cel puțin, nu le știu și care le creează opinia că vinovăția nu este doar a lor. Întotdeauna se întâmplă lucruri de genul acesta, când avem de-a face cu astfel de infracțiuni. E oarecum normal. Nu poate exista o unanimitate, ceea ce e corect dintr-un anumit punct de vedere. Unanimitatea e periculoasă. Important este ca să se respecte voința majorității, nu a minorității.
Citește și: Gestul șocant al unuia dintre violatori! Ce ar fi încercat să facă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News