Exclusiv. PSD, victorie zdrobitoare la exit-poll-uri. Surpriză uriașă după datele oficiale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Institutele de sondare a opiniei publice au arătat, încă o dată, că sunt departe de realitate. CSCI a creditat USD cu 43%, cu şase procente peste scorul real obţinut de alianţa social-democrată. De asemenea, şi sondajul Operations Research a greşit procentul USD, cotând alianţa cu 41%, la fel ca sondajul GeoPol. De asemenea, Mircea Diaconu nu a fost creditat pe tot parcursul zilei de duminică decât cu circa 4 %, față de cele 7 procente pe care le-a obținut în cele din urmă. Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru DC News, aceste diferențe între rezultatele furnizate de exit-poll-uri și procentele reale obținute la alegerile europarlamentare 2014.

"Sunt două explicații: explicația teoriei conspirației și explicația simplă. Sunt 5,7% voturi anulate, aproximativ diferența despre care vorbim. În general, casele de sondare colaborează unele cu altele, încercând să construiască o medie. Nu este o greșeală foarte mare", a spus Andrei Țăranu pentru DC News.

Întrebat dacă putem vorbi despre o intoxicare a electoralui, profesorul a adăugat: "Întotdeauna sondajele au avut și o conotație de manipulare. Nu cred că "intoxicare" este cuvântul potrivit, ci "manipulare". Nu știu dacă aceasta din urmă a generat un impact psihologic asupra partidelor. După cum ați văzut, toți au așteptat rezultatele oficiale. Puțini au vorbit pe cifrele oferite de exit-poll-uri. Motivul este că au existat întotdeauna erori și nu au vrut să se grăbească".

"Încă o dată spun. Un exit-poll este tot un fel de sondaj de opinie. El nu se petrece la toate secțiile de votare. Astfel, se face o medie ponderată cu rezultatele care s-au obținut. Apoi se cuantifică de secțiile de votare care sunt supravegheate. În anumite zone pot apărea și alterații care să schimbe calculele. Din acest motiv, exit-poll-urile au această marjă relativ mare de eroare. În al doilea rând, exit-poll-uri greșite nu sunt doar în România. Au fost și în SUA... Putem vorbi despre o dimensiune manipulatoare, dar nu este una intenționată", a conchis profesorul.

VEZI ȘI: Exit-poll-urile, departe de realitate. Cum au umflat scorul USD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel