"Sunt două explicații: explicația teoriei conspirației și explicația simplă. Sunt 5,7% voturi anulate, aproximativ diferența despre care vorbim. În general, casele de sondare colaborează unele cu altele, încercând să construiască o medie. Nu este o greșeală foarte mare", a spus Andrei Țăranu pentru DC News.
Întrebat dacă putem vorbi despre o intoxicare a electoralui, profesorul a adăugat: "Întotdeauna sondajele au avut și o conotație de manipulare. Nu cred că "intoxicare" este cuvântul potrivit, ci "manipulare". Nu știu dacă aceasta din urmă a generat un impact psihologic asupra partidelor. După cum ați văzut, toți au așteptat rezultatele oficiale. Puțini au vorbit pe cifrele oferite de exit-poll-uri. Motivul este că au existat întotdeauna erori și nu au vrut să se grăbească".
"Încă o dată spun. Un exit-poll este tot un fel de sondaj de opinie. El nu se petrece la toate secțiile de votare. Astfel, se face o medie ponderată cu rezultatele care s-au obținut. Apoi se cuantifică de secțiile de votare care sunt supravegheate. În anumite zone pot apărea și alterații care să schimbe calculele. Din acest motiv, exit-poll-urile au această marjă relativ mare de eroare. În al doilea rând, exit-poll-uri greșite nu sunt doar în România. Au fost și în SUA... Putem vorbi despre o dimensiune manipulatoare, dar nu este una intenționată", a conchis profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News