Urmărește emisiunea live
Evoluție Omicron în România. Adriana Pistol: Avem trei scenarii, dar e bine să ne uităm la cel mai rău
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Adriana Pistol a vorbit despre cele trei scenarii posibile de evoluție a pandemiei.

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a vorbit despre cele trei scenarii de evoluție a pandemiei de coronavirus:

„Avem trei scenarii posibile de impact. Un scenariu, cel mai ușor, cel mai optimist, altul mediu și altul mai pesimist.

Astfel, primul scenariu se referă la o creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a tulpinii Omicron, față de tulpina Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar dintre aceștia 10% ar fi pacienți care s-ar interna la terapie intensivă.

Al doilea scenariu pleacă de la aceeași rată de creștere zilnică, de 6%, pe care am observat-o la tulpina Delta. În schimb, cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%, și din nou, 10% dintre aceștia ar putea avea nevoie de asistență în terapie intensivă.

Cel de-al treilea scenariu este o asociere între cele două și anume un număr de cazuri zilnic ce ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% care ar fi necesare și cu o rată de peste 10% (1/8 pacienți) care ar necesita terapie intensivă. Rămâne de văzut dacă unul dintre aceste scenarii va avea loc, dar pentru o bună pregătire este bine să ne uităm la scenariul cel mai rău, astfel încât să putem să-i facem față“, a precizat Adriana Pistol.

 

Rafila vrea să evite, în valul 5, un lockdown și închiderea școlilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări miercuri, 29 decembrie, privind valul cinci.

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, împreună cu dr. Adriana Pistol, șeful Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile susțin o conferință de presă, astăzi, pe tema Planului de măsuri pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID-19.

Printre altele, Alexandru Rafila a vorbit și despre măsura care, deși ar putea să încetinească transmiterea virusului, nu a fost adoptată: certificatul Covid. Ministrul Sănătății a menționat că, prin această măsură, s-ar putea evita "trei lucruri majore" și anume: un lockdown, închiderea școlilor și numărul mare de decese. 

"Utilizarea acelui certificat Covid este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, astfel încât să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document încât să evităm trei lucruri majore în țara noastră.", a spus Alexandru Rafila (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel