Data publicării:

Evoluția industriei de jocuri și impactul asupra economiei locale!

Autor: Editor Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Industria de jocuri video a evoluat și s-a dezvoltat grației evoluției tehnologice. În 2022, a fost evaluată la peste 350 de miliarde de dolari, la nivel global. Piața jocurilor pe mobile a fost evaluată la 248 de miliarde de dolari din toată piața de jocuri video.

Și lucrurile nu se vor opri aici. Jocurile video vor evolua, iar progresele tehnologice deschid noi posibilități pentru dezvoltatorii de jocuri de a crea experiențe mai captivante și atractive prin tehnologii emergente, cum ar fi jocurile în cloud și VR.

În România, industria de jocuri video și-a dublat cifra de afaceri în ultimii cinci ani și este evaluată la peste 310 milioane de dolari. În studiourile din România lucrează peste 6700 de angajați, cei mai mulți dintre ei fiind programatori, designeri, graficieni etc.

România este o piață cheie pentru dezvoltatorii de jocuri video pentru că are internet de mare viteză, un mediu economic stabil și forță de muncă relativ ieftină pentru nivelul acesta.

Românii sunt pasionați de jocuri video și mereu au adoptat rapid noile tehnologii, ceea ce a transformat țara noastră într-o piață țintă pentru marii producători de jocuri, dar și pentru organizatorii de evenimente dedicate. Printre cele mai populare jocuri sunt Dota 2, League of Legends, PUBG, Arena of Valor, Counter-Strike (CS:GO), Fortnite și Overwatch.

Legat de evenimente eSports, să nu uităm de faptul că București a găzduit Campionatul Mondial de Dota 2, în 2021. În urma evenimentului, cei mai buni jucători au câștigat premii în valoarea de peste 40 de milioane de dolari. Iar statul român a câștigat din taxe și impozite, dar și din venituri conexe peste 4 milioane de dolari. Și Primăria Capitalei a avut de câștigat prin prisma chiriei pentru Arena Națională, care a fost în valoare de peste 600 de mii de euro.

Industria de iGaming, ramură a divertismentului desprinsă din industria de jocuri video, a crescut și ea în ultimii ani. Tot mai mulți jucători alegând să-și încerce norocul la cazinourile online direct din confortul propriului cămin. În acest context, noi locuri de muncă au fost create de studiourile producătorilor de jocuri, stimulând economia locală. În același timp, tot mai mulți administratori de platforme de jocuri online au ales România pentru deschiderea de cazinouri online, România fiind o piață dinamică, în care milioane de oameni adulți joacă cel puțin odată pe an la cazinouri, loto, pariuri sportive.

Impactul economic al industriei de gambling în România este ridicat. Cu peste 700 de firme ce au ca domeniu de activitate iGaming și cu peste 45 000 de angajați, piața jocurilor de cazinou a fost evaluată la peste 2.2 miliarde de dolari. Anual, la bugetul de stat ajung în medie 600 de milioane de EURO, bani colectați din taxele și impozite directe, dar și indirecte. Gradul de colectare este de 99%. În Europa, România este un exemplu când vine vorba de piață reglementată, legislație și venituri. Dar să o luăm cu începutul.

România are o istorie bogată când vine vorba de cazinouri. Primele cazinouri stradale au apărut înainte de 1900, iar ulterior numărul acestora a crescut necontenit. Însă, cu toate acestea, jocurile de cazinou au început să fie reglementate și legalizate după 1990. După căderea regimului comunist, cazinourile au revenit în România, primul fiind deschis în 1991.

De menționat că în perioada regimului comunist, această industrie a fost scoasă în afara legii, iar vechile clădiri ale cazinourilor au fost folosite în alte scopuri.

În 1992 a apărut prima comisie a jocurilor de cazinou, iar începând cu 1993 a apărut primul pachet legislativ prin care au început să fie impozitate jocurile și cazinourile.

În 1998 au fost introduse licențele pentru cazinourile stradale, iar în 2003, autoritățile au dezvoltat o schemă prin care doreau să atragă investiții străine din partea caselor de pariuri internaționale.

În 2009 s-a încercat legalizarea primului casino online, dar Comisia Europeană a semnalat că legislația românească nu respectă pe deplin dispozițiile aflate în vigoare la nivel european.

În 2013 a fost fondat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, iar în 2015 a fost elaborat primul pachet legislativ pentru cazinourile online. ONJN este organul abilitat cu licențierea operatorilor de cazinouri online, dar în același timp se ocupă și cu verificarea, controlul și sancționarea jucătorilor din industria de gambling.

În prezent sunt licențiate peste 30 de cazinouri online și alte sute de firme ce activează în această industrie. De menționat faptul că inclusiv afiliații și cei ce promovează jocurile de cazinou prin intermediul linkurilor de afiliere trebuie să fie licențiați.

În prezent, jocurile de cazinou puse la dispoziții de operatorii online existenți se regăsesc sub diferite forme. Astfel, toți cei care dorească să-și încerce norocul au la dispoziție numeroase cazinouri online, dar și mii de jocuri de tip slots, poker, blackjack, ruletă și inclusiv pariuri sportive, bingo sau loto.

Studiile arată că industria de iGaming la nivel global, dar și regional și local are un impact puternic economic. Odată prin prisma veniturilor din taxe și impozite, dar și prin faptul că generează numeroase locuri de muncă pe salarii atractive. Sute de milioane de euro ajung în bugetele autorităților, care la rândul lor le distribuie în diferite ramuri de dezvoltare, inclusiv pentru promovarea activităților culturale.

Tot din banii colectați din industria de gambling, autoritățile dezvoltă proiecte de informare, prevenire și practicarea jocurilor într-un mod responsabil.

Și lucrurile nu se opresc aici. Grație tehnologiei, industria cazinourilor online evoluează și ea, iar cele mai optimiste predicții arată creșteri de 2 cifre procentuale de la un an la altul, ceea ce înseamnă mai mulți bani la bugetele locale.

Oamenii aleg să practice jocurile de cazinou pentru că se simt bine, se relaxează și pentru că sunt atrași de mirajul câștigului rapid. Totodată, este important ca industria de iGaming să fie considerată una de divertisment, nu una generatoare de venituri, iar jucătorii să joace responsabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel