Eveniment de anvergură la Palatul Victoria. Dumitru Nancu (FNGCIMM): România a fost pusă pe harta instituțiilor financiare din Europa / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Dumitru Nancu, directorul general al  FNGCIMM,  a vorbit despre reunirea Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare la București.

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. – IFN (FNGCIMM. S.A. – IFN), a vorbit despre evenimentul care a avut loc, vineri, 26 mai 2023, la Palatul Victoria și care a găzduit instituții financiar-bancare din peste 30 de țări.

„Vineri, România a fost pusă pe harta instituțiilor financiare din Europa. Am avut onoarea și bucuria să găzduim adunarea comitetului AECM (Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare), din care fac parte 48 de membri din 31 de țări. Sunt bănci de dezvoltare, instituții financiare-bancare, instituții financiare nebancare, fonduri de garantare.

Evenimentul a fost stabilit anul trecut, iar în urma activității Fondului Național de Garantare, care ne-a propulsat, România a ajuns să obțină și un post de vicepreședinte la nivelul Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare, ceea ce practic acordă importanță atât asupra a ceea ce a făcut această instituție, mai ales în ultimii 3 ani, dar mai ales asupra activității Fondului Național de Garantare“, a spus Dumitru Nancu.

Dumitru Nancu: De aceea lucrurile în Polonia merg mult mai bine

„Evenimentul a fost pe două paneluri. În prima parte ne-am reunit cei 15 membri ai consiliului de administrație, în care am discutat 14 puncte cu privire la activitatea AECM-ului, după care următoarele activități s-au discutat lucruri tehnice, instrumente de garantare, etc.

Cea de-a doua parte, care s-a bucurat de înaltul patronaj al Guvernului României, s-a referit la „Soluții de garantare“, în care colegii mei au prezentat bune practici. Am început cu Banca de Dezvoltare a Greciei, bancă înființată în 2020 - România este deficitară pe acest segment, este și pilonul 27 în PNRR, în care trebuie întărită capacitatea administrativă pentru o bancă de dezvoltare - și am văzut cum funcționează în Grecia acea bancă. Dacă România începea acum 3 ani, poate vedeam și noi același tip de instituție bancară, cu toate că activitatea fondului este mult mai amplă față de cea a Băncii de Dezvoltare a Greciei.

Apoi a urmat Banca de Dezvoltare a Austriei și Banca de Dezvoltare a Poloniei, care seamănă mult mai mult cu modelul românesc. Acolo lucrurile sunt mult mai avansate și propunerea noastră a fost să urmăm acest model polonez. Au înglobate sisteme de garantare, sisteme de asigurare și investiții. Practic au reunit tot ce înseamnă sistemul bancar, dar necomercial. Este foarte avansată și de aceea lucrurile în Polonia merg mult mai bine. Franța are fond de garantare, Italia la fel, iar ele joacă rolul instituției bancă de dezvoltare“, a conchis, la DC News, Dumitru Nancu, 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel