Data publicării:

Eveniment cosmic extrem de rar, așteptat de astronomi

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Stiri
WhatsApp
Galaxie
Galaxie

Un fenomen cosmic extrem de rar, încă neobservat de astronomi, ciocnirea dintre o gaură neagră şi o stea neutronică dintr-un sistem binar, ar putea fi fenomenul de care oamenii de ştiinţă au nevoie pentru a calcula viteza Universului. 

În prezent, astrofizicienii dispun de două modalităţi de calcul a constantei Hubble. Ambele sunt considerate foarte precise, însă problema este că rezultatele nu sunt identice. Acest lucru reprezintă o problemă pentru calcularea cu cât mai mare precizie a vârstei Universului, iar cercetătorii au nevoie de încă o modalitate de calcul pentru a putea confirma care este valoarea constantei Hubble.

Doi cercetători din Massachusetts sunt convinşi că nu va fi nevoie decât să surprindă în desfăşurare un fenomen fizic extrem de violent, cel al ciocnirii dintre o gaură neagră şi o stea neutronică. 'Sistemele binare formate dintr-o gaură neagră şi o stea neutronică sunt nişte sisteme foarte complicate, despre care cunoaştem foarte puţine lucruri', a declarat Salvatore Vitale, fizician la Massachusetts Institute of Technology (MIT). 'Dacă detectăm un astfel de sistem, premiul este că am putea obţine informaţii importante cu privire la modul în care funcţionează Universul', a adăugat el.

Deocamdată astfel de coliziuni nu au fost observate, ci doar cele dintre două găuri negre sau două stele neutronice. În cazul ciocnirilor dintre două găuri negre nu pot fi detectate decât undele gravitaţionale rezultate, iar astronomii susţin că este nevoie să detecteze şi un semnal luminos pentru a recalcula constanta Hubble. Pe de altă parte, fizicienii au încercat să recalculeze constanta Hubble după ciocnirea observată anul trecut a două stele neutronice - prima astfel de ciocnire observată până în prezent.

Rezultatul obţinut nu este foarte exact, cele două obiecte extrem de masive s-au ciocnit şi au împrăştiat materie în mod asimetric în spaţiu, fiind foarte dificil de calculat distanţa cât mai exactă de la care a fost recepţionat semnalul. Înlocuirea uneia dintre stelele neutronice cu o gaură neagră ar face o astfel de ciocnire să fie mai uşor de urmărit, oferindu-le astronomilor locaţia de care au nevoie pentru a recalcula constanta Hubble. Conform estimărilor, o singură ciocnire între o stea neutronică şi o gaură neagră ar fi suficientă pentru a calcula valoarea constantei Hubble cu o precizie similară celei rezultate din analizarea a 50 de ciocniri dintre stele neutronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel