Eurostat: Europenii sunt tot mai săraci
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Nicola Barts/ Pexels
Fotografie de la Nicola Barts/ Pexels
Ultimele statistici ale Eurostat arată că  numărul europenilor care întâmpină dificultăţi în a-şi procura cele necesare traiului este în creștere.

Proporţia din populaţia UE care reuşeşte cu greu sau foarte greu să-şi acopere cheltuielile este în creştere, a constatat agenţia de statistică a blocului comunitar, pe baza datelor din 10 ţări membre pe al doilea trimestru al lui 2022, potrivit Agerpres.

Bulgarii sunt în cea mai precară situaţie din ţările cuprinse în studiu, 39,8% dintre respondenţi afirmând că se confruntă cu greutăţi sau cu mari greutăţi în a-şi acoperi cheltuielile necesare traiului.

Cel puţin unul din cinci locuitori ai UE se afla într-o astfel de situaţie în Bulgaria, Slovacia, Italia şi Franţa, în al doilea trimestru al anului în curs, arată Eurostat.

Finlandezii sunt cel mai puţin afectaţi de grijile financiare, doar 11% dintre ei raportând dificultăţi mari sau pur şi simplu dificultăţi şi 40,5% afirmând că reuşesc să facă faţă cheltuielilor uşor sau foarte uşor.

Majoritatea respondenţilor au spus că veniturile lor au fost stabile sau au crescut în perioada analizată.

Au furnizat date Belgia, Bulgaria, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Austria, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, a mai precizat Eurostat.

Puterea medie de cumpărare în România este cu 51% mai mică față de media europeană

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană. Țara noastră se clasează pe locul 31 din cele 42 de țări incluse în cercetare. Potrivit studiului GfK Purchasing Power Europe 2022 puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa este de 16.344 euro.

Cu toate acestea, există diferenţe mari între cele 42 de ţări: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au o putere de cumpărare semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare în Kosovo, Moldova şi Ucraina este cea mai scăzută. De exemplu, un cetățean din Liechtenstein are un buget disponibil pentru cheltuieli şi economii de 66.204 euro. Adică de patru ori mai mare decât media europeană și de peste 43 de ori mai mare decât un cetățean ucrainean.

Diferențe substanțiale în ceea ce privește puterea de cumpărare există și între județele din țara noastră. Bucureștiul, de exemplu, care conduce în clasament, are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro, apropiată de media europeană.

"Aceasta înseamnă că locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93% mai mare decât media naţională şi de 3,6 ori mai mare decât locuitorii judeţului Vaslui, judeţ unde se regăseşte cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce priveşte cheltuielile şi economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media naţională", se menţionează într-un comunicat al companiei care a efectuat cercetarea. Pe locul al doilea în ceea ce privește puterea de cumpărare se situează, anul acesta Clujul, urmat de județul Timiș... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel